R.E.M. - Реконструкција басни

Никола Лугић
R.E.M. - Реконструкција басни

Aмерички рок бенд "R.E.M." објавиће у јулу ново издање свог трећег студијског албума "Fables of the Reconstrucion" из 1985. године. Aлбум ће се састојати од двоструког диска на којем ће бити и необјављена пјесма из тог периода, а група ће на тај начин прославити 25 година од издавања албума који је представљао прекретницу у каријери овог свјетски популарног бенда.

На албуму "Fables of the Reconstrucion (25th Anniversary Edition)", који ће бити пуштен у продају 13. јула, наћи ће се побољшана верзија оригиналног албума, те диск са 14 старих снимака пјесама. Aлбум ће бити објављен на двоструком компакт-диску, као LP на винилу и у дигиталном формату.

"Fables of the Reconstrucion" снимане су зими 1985. године у главном граду Енглеске, Лондону. Главни продуцент био је Џо Бојд који је учинио да "басне" заиста буду реконструисане, те је "R.E.M." почео да звучи другачије. Био је то почетак приповједачке фазе у историји овог бенда, а пјесме су увијек имале одређену позадину и поруку.

- Ово нам је омиљени албум и веома сам поносан како чудно звучи. Нико осим "R.E.M." не би могао да направи овакав албум. Требало је укрстити наше четири уврнуте личности и легендарног Џо Бојда да се направи албум тако карактеран и пун вибрација - написао је гитариста Питер Бак на албуму.

"Реконструисане басне" нису равнодушним оставиле ни публику, а ни критичаре, па не чуди што се и данас сматра класиком међу алтернативним рок албумима.

Музички стил који прати овај бенд је загонетни фолк-рок-баладски звук средњег темпа, а сви текстови се приписују цијелом бенду иако је, како је и сам Бак једном рекао, претежно један члан бенда задужен за већину текстова. Касније је открио о ком члану је ријеч и како функционише настанак текстова у групи.

- Сваки члан има једнако право гласа у процесу писања пјесама. Ипак, Мајкл Стајп као главни текстописац и водећи вокал бенда ријетко може бити увјерен да слиједи идеју која се њему не свиђа - објаснио је демократију бенда "R.E.M."  Бак.

Међу члановима бенда увијек су биле подијељене дужности које су пратиле процес настанка пјесме: Стајп би писао текстове и смишљао мелодије, Бак би усмјеравао бенд ка новим музичким правцима, док би бубњар Бил Бери и басиста Мајкл Мил фино подешавали композиције због њиховог већег музичког искуства.

Заоставштина групе "R.E.M." је огромна па се сматрају кључним бендом у стварању и развијању алтернативног рок жанра. Раних осамдесетих алтернативни рок бенда "R.E.M." стајао је у контрасту са новим таласом и касним панк жанровима који су му претходили. Њихов брзи пробој на свјетској музичкој сцени служио је као инспирација за друге бендове. Инспирација су били и бенду покојног Курта Кобејна "Нирвани", а сам Кобејн је једном рекао:

- Не знам како они успијевају то што раде. Боже, па они су највећи! Суочили су се са својим успјехом као светитељи и наставили да стварају добру музику.

Баш због тога што никада нису подбацили, овај емотивни амерички рок бенд је 2007. године уврштен у "Rock and Roll Hall of Fame".

Мајкл Стајп

Пјевач групе "R.E.M." Мајкл Стајп, који је углавном избјегавао питања о сексуалности, признао је у марту 2008. године да је хомосексуалац.

- Са бендом, пријатељима и породицом, а нарочито са људима са којима сам спавао, увијек сам био искрен. Мислио сам да је то очигледно, али никада нисам имао жељу да кажем: То је мој момак. Сада сам то признао, јер сам схватио да постојање позитивних модела који су јавне личности и отворене у погледу своје сексуалности помаже младим жудима - изјавио је Стајп за амерички музички магазин "Спин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана