Регина фаворит многих посјетилаца

Вања Штрбац
Регина фаворит многих посјетилаца

Када је прошле године пјевач Дима Билан у београдској Aрени побиједио на "Евросонгу" Руси су још тада рекли да је на њима веома тежак, а изнад свега одговоран задатак - организација овога такмичења у Москви.


Нимало једноставан посао, јер се прошлогодишњи "Евросонг" у Београду, по многима сматра једним од најбоље организованих такмичења за пјесму Европе.

Сада, годину дана касније, до почетка ове велике манифестације у грандиозној руској пријестоници, одбројавамо ситно.

Припреме за овогодишњи "Евросонг" који се одржава у Москви, 12., 14. и 16. маја, увелико трају.

Делегације 42 државе које ове године учествују на овом такмичењу током претходне и ове недјеље полако су пристизале у Москву и почеле са припремама за полуфиналне вечери, након којих ће најбољи 16. маја да наступе у финалу.

Пробе су почеле још 3. маја у дворани "Олимпијски". Свако јутро такмичари излазе на сцену у пола осам, а свака од екипа према унапријед утврђеном распореду, има по 40 минута на сцени.

Након паузе за ручак у прес центру се одржавају конференције за новинаре. Представници медија имају на располагању по пола сата за конференције са представницима земаља.

Оно што је новина у односу на досадашња такмичења за пјесму "Евровизије" је то што је прес центар смјештен у истој дворани гдје се одржава ова манифестација, што до сада није био случај.

Овогодишња организација кошта преко 36 милиона долара, а највећи дио тих новаца одлази на израду сцене која ће многе оставити без даха.

Како су споменути датуми све ближи, тако је познато све више детаља. Водитељи "Евросонга" у дворани "Олимпијски" биће ТВ водитељ Aндреј Малахов и руска пјевачица Aлсоу.

За сада највише пажње изазива позорница коју је дизајнирао њујоршки дизајнер Yон Кејси познат по дизајну позорница за "Евросонг" 1995. и 1999. године.

Ове године се одлучио на потпуно футуристички изглед нашавши инспирацију у руском авангардном сликарству, са нагласком на конструктивизму.

Тако ће сценом доминирати велик број ЛЦД екрана разних величина, који ће остављати утисак тродимензионалности и све заједно ће се окретати у више смјерова.

Aрена може да прими 80.000 посјетилаца и нема сумње да ће бити испуњена до посљедњег мјеста.

Једна од Интернет страница есцтодаy.цом дала је могућност посјетиоцима да оцјене овогодишње евровизијске пјесме. Овонедјељни резултати доносе занимљиве податке: обожаваоци највеће шансе за побједу дају Босни и Херцеговини, коју представља Регина пјесмом "Бистра вода".

На другом мјесту се налази Швајцарска с пјесмом "Тхе хигхест хеигхтс" групе Ловербугс, док се на трећем мјесту смјестила Норвешка и "Фаирyтале" Aлеџандера Рyбака, иначе фаворита према кладионицама.

У првих десет су се још смјестиле Естонија, Француска, Шпанија, Исланд, Португал, Уједињено Краљевство и Финска.

Србија је тек на 38. мјесту према гласању обожавалаца на овоме сајту.

Од земаља у нашем региону, Мађарска је на 16. мјесту, Црна Гора на 20, а Словенија на 22. Македонија је заузела 39. мјесто. Према истој анкети, Хрватска је са пјесмом "Лијепа Тена" смјештена на 29. мјесту.

Aнкета ради на принципу оцјењивања сваке поједине пјесме описима "Одлична", "Свиђа ми се", "Није лоша", "Ништа посебно", "Не свиђа ми се" и "Веома је лоша".

Ове оцјене касније се трансформишу у бодове, на основу којих се прави ранг-листа фаворита.

Ко ће заиста да побиједи на овогодишњем такмичењу знаће се тек 16. маја, када ће наступити такмичари који ће се пласирати у финале након двије полуфиналне вечери 12. и 14. маја.

О побједнику ће одлучити гласови публике и оцјене жирија.

Наиме, ове године 50 одсто гласова додијелиће публика, док ће другу половину дати стручни жири који ће бити формиран у свакој земљи која гласа.

Ципела

Представници Србије Марко Кон и Милан Николић, који ће се на овогодишњем "Евросонгу" представити пјесмом "Ципела", веома се допадају руској публици.

Пјесму која ће бранити боје Србије на овом такмичењу отпјевали су, осим на руском и енглеском, на још неколико језика.

- Најмелодичније је отпјевана на грчком и француском, а велику пажњу је привукла и верзија на хебрејском - рекао је Николић.

На питање на којем језику ће пјесму отпјевати на самом такмичењу, Марко Кон је рекао: "На којем другом него на српском."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана