Раскошни бокс-сет славног Џеј-Џеја Кејла стиже 6. октобрa: Винили у част генија из Оклахоме

Бранислав Предојевић
Раскошни бокс-сет славног Џеј-Џеја Кејла стиже 6. октобрa: Винили у част генија из Оклахоме

БАЊАЛУКА - Јубилеј, тачније 50. годишњица каријере легендарног текстописца и гитаристе Џона Велдона Кејла познатијег као Џеј-Џеј Кејл биће обиљежен издавањем раскошног бокс-сета под називом “Tulsa Sound” са девет винилних плоча.

Овај нови пакет нуди Кејлових првих осам албума “Naturally”, “Really”, “Oke”, “Troubadour”, “5”, “Shades”, “Grasshopper” и” 8” – плус  бонус плоча под називом “The Early Years”“,  који је збирка његових синглова из 1960-их.

Сви аудио-записи су ремастеризовани у студију “Ebi Road”, а ова кутија такође укључује књигу од 40 страна у тврдом повезу с предговором Марка Нофлера. Једна од Кејлових најпознатијих сљедбеника Ерик Клептон читаву каријеру није штедио на похвалама свом хероју.

- Један од најважнијих умјетника у историји рока, тихо представља највеће богатство које је његова земља икада имала... Његове плоче су заиста минималне, лагане, све је у финоћи. Скоро као да ти шапуће на ухо, али све чујеш. Не знам како то ради. То је тако лукава техника - рекао је Клептон.

Једнако чувени Нил Јанг, такође, није имао дилема када су у питању његови гитаристички хероји.

- Од свих музичара које сам икад чуо, Џеј-Џеј Кејл и Џими Хендрикс су за мене били и остали највећи мајстори електричне гитаре - говорио је Јанг.

Непретенциозни и повучени Кејл одрастао је у Талси у држави Оклахома, па отуда и “Талса звук”, за који му се приписивао поријекло. Кејл је често сам био и продуцент и техничар на снимању својих албума. Његов тихи вокал био је скроз нечујан у тој комбинацији звукова, а позорница на Кејловим концертима увијек је била минимално освијетљена. Свој јединствен звук објашњава чињеницом да је често био сам свој мајстор, прије него што је “кућни звук” постао мода.

- Са свом овом технологијом сада можеш сам стварати музику и пуно људи то и ради. Почео сам то радити прије доста времена и схватио сам да сам тако створио јединствен звук - навео је Кејл.

Његов ауторски рад спакован у овај винилни сет обухвата период од 1971. до 1983. године, а његов утицај био је огроман на много умјетника који су слиједили његов свирачки и ауторски стил. Винилни сет “Tulsa Sound” биће објављен 6. октобра 2023. године.

Аутор

Џеј-Џеј Кејл (1938 - 2013) био је амерички кантаутор, музичар и један од оснивача “Талса звука”,  музичког стила који се заснива на блузу, рокабилију, кантрију и џезу.

Музички критичари су Кејлов стил свирања назвали “лејд бек”, а многе пјесме које је Кејл написао постале су заштитни знак других музичара: “After Midnight” и “Cocaine”, које је обрадио Ерик Клептон, “Clyde” - Вејлон Џенингс и “Call Me the Breeze” коју су обрадили “Lenard Skinard”, Џони Кеш и Ерик Клептон. Године 2008, заједно са Клептоном, добио је награду “Греми”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана