Рамштајн - На врху у инат малограђанима

Дејан Вујанић
Рамштајн - На врху у инат малограђанима

Нови албум њемачког бенда "Рамштајн", под називом "Liebe Ist Fur Alle Da" продат је прве седмице по објављивању у Сједињеним Aмеричким Државама у 22 хиљаде примјерака, што их је довело до 13. позиције на Билбордовој листи албума.

Овај албум недавно се нашао у центру пажње не само љубитеља музике, већ и њемачког Министарства за породична питања на чији захтјев је Биро за контролу стваралаштва донио одлуку да се продаја албума забрани малољетницима због фотографије садомазохистичког карактера објављене у књижици албума, као и због пјесме "Ich tu dir weh" (Повређујем те) чији експлицитни стихови на позитиван начин говоре о насилном сексу.
Чланови "Рамштајна" пренијели су новинарима да су запрепашћени одлуком која је, како су оцијенили, резултат "малограђанског поимања умјетности".
"Рамштајн" ће наступом у Београдској арени 20. марта 2010. године промовисати овај контроверзни албум у Србији.

Наступи "Рамштајна" праћени су невјероватним пиротехничким ефектима, толико интензивним да посјетиоци концерата причају да остали бендови свирају, док "Рамштајн" пржи.

Индастријал бенд "Рамштајн" основан је 1994. у Берлину, а име је добио по градићу Рамштајн у Мизенбаху, гдје се 1988. године догодила несрећа на аеромитингу. Бенд је на свом првом албуму истоимену пјесму посветио гледаоцима и пилотима који су погинули у тој несрећи.

"Рамштајн" доноси специфичну комбинацију метал звука, вокала, синтисајзера и ритам машина, због чега их зову и денс метал бендом.

Група се састоји од главног вокалисте Тила Линдемана, главног гитаристе Рихарда Круспеа, Паула Ландерса, који свира ритам гитару, Оливера Ридела за бас-гитаром, перкусионисте Кристофа Шнајдера и Кристијана Лоренца за клавијатурама. Први албум "Рамштајна", под називом "Herzeleid", објављен је 1995. године. С њега су се издвојили синглови "Du Riecht So Gut" и "Seemann".

Свјетски успјех постижу другим албумом "Sehnsucht" из 1997. године, с којег су се издвојили велики хитови "Engel" и "Du hast". Сјајан период у каријери бенд је заокружио 2001. године албумом "Mutter", с кога су се издвојили синглови "Feuer frei!" и "Sonne". Године 2004. излази њихов нови албум - "Reise, Reise ", а хитови су постали нумера "Amerika" и балада "Ohne dich".

Послије албума "Rosenrot" из 2005. године, чланови бенда су одлучили да се мало одморе. Након двије године су се поново окупили и почели рад на албуму који је недавно изашао. Послије четворогодишње паузе бенд се појавио у јавности са спотом "Pussy" врло експлицитног садржаја.

Пливачки шампион

Још прије него што је формиран бенд, сви чланова "Рамштајна" већ су се познавали из неких мање познатих бендова. Године 1994. Рихард Круспе појавио се са идејом и оформио бенд. Сви чланови, тренутно људи у касним тридесетим и четрдесетим годинама су рођени и расли или у Берлину или Шверину, Витенбергу и Лајпцигу. Да би зарађивали за живот сви су углавном били индустријски радници. Тил Линдеман био је омладински шампион у пливању у Њемачкој.  

Ramstein - Ich will /video/

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана