Радиша Теофиловић за “Глас Српске”: Живимо наш сан, а не каријеру

Бранислав Предојевић
Foto: Небојша Бабић

Период пандемије је утицао не само на људе који се баве музиком већ и на цео свет. Ми смо тај вакум искористили да снимимо нови ЦД и дивну емисију са песмама на тврђави Голубац.

Започео је овако разговор за “Глас Српске” Радиша Теофиловић, једна половина братског тандема Теофиловић,  говорећи о томе како је пандемија утицала на њихову инспирацију и колико су били креативни током паузе коју планирају да окончају новим албумом, а који ускори излази пред публику. Теофиловићи већ деценијама изводе древну српску и балканску музику, а њихов нови албум “Елемент” биће објављен за “Кроација рекордс”.

- Ратку и мени никада не недостаје тај вољни моменат да покренемо своју енергију и у оваквој ситуацији и да из ње извучемо максимум - додао је он.

ГЛАС: Иза вас је 30 година каријере, наступи широм свијета, одличне критике и реакције публике. Када се осврнете иза себе, шта је за вас најјачи утисак из претходне три деценије и да ли бисте из ове перспективе нешто мијењали да можете?

ТЕОФИЛОВИЋ:  Највећи утисак у досадашњој каријери су путовања која су нас одвела на разне стране света, где смо упознали многе људе који су нам блиски по свом сензибилитету. Не бих још говорио о прошлом времену и ништа не бисмо мењали у нашој каријери, јер ми још увек живимо наш сан.

ГЛАС: Каријеру су вам обиљежиле сарадње са врхунским музичарима, да ли нови албум доноси нове госте?

ТЕОФИЛОВИЋ: На новом албуму немамо госте, само смо нас двојица и тарабука коју сам ја свирао. Сигурно ће бити нових сарадника у будућности, али у овом тренутку смо се одлучили да ЦД или плоча овако изгледа.

ГЛАС: Шта ће овај албум понудити ново када је у питању стваралаштво Теофиловића?

ТЕОФИЛОВИЋ: Сваки наш албум има неку посебност. Овог пута то се односи на дизајн и на сам концепт диска. Шест година је дуг период, тако да ће се то чути у једној новој зрелости кроз песме које су одабране да буду на њему.

ГЛАС: Да ли сте и даље задржали принцип спонтаности као кључни мотив приликом избора пјесама?

ТЕОФИЛОВИЋ: Било је и спонтаности и нашег размишљања шта је најбоље да се појави на ЦД-у. Слушаоцима ће бити занимљиво да чују шта смо то овога пута Ратко и ја одлучили да понудимо публици.

ГЛАС: Када трагате за пјесмама, на који начин их бирате и како се одлучујете за начин извођења, пошто су неке старе неколико вијекова?

ТЕОФИЛОВИЋ: Избор песама се своди на осећај музике коју носимо у себи. Тражење или трагање није кратак процес. Привлаче нас архаичне мелодије, наш начин слушања је вероватно другачији од онога како га други чују. Тако настају аранжмани који нас непогрешиво враћају у прошлост.

ГЛАС: Поменули сте једном приликом да се простор Косова показао као најинспиративнији за вас приликом избора нумера у музичко-географском смислу. Зашто баш тај простор и зашто баш те пјесме?

ТЕОФИЛОВИЋ: Наш избор не одређује географско порекло песме, већ њена унутрашња снага и моћ коју носи у себи. Највише се по тим карактеристикама издвајају песме са Косова и када их певамо осећамо се природно у томе. Свака регија има своју лепоту и трудимо се да откријемо што више таквих мелодија.

ГЛАС: Иако су вас често сврставали у ворлд мјузик или етно-извођаче, чини се да нисте склони жанровским класификацијама?

ТЕОФИЛОВИЋ: Има у том сврставању и оправданости. Када неко жели да вас представи, мора да стави одредницу. Са друге стране, више волимо да кроз музику донесемо уметничку вредност, а она може бити етно, ворлд или било који други жанр.

ГЛАС: Стиче се утисак, прије свега због сведености израза и одсуства жеље да се подилази публици тражењем хитова по сваку цијену, да вам не одговара продаја балканске егзотике у музици већ аутентичне балканске емоције у пјесми?

ТЕОФИЛОВИЋ: Ми волимо музику и због тога је тако доживљавамо. Наш циљ никада није била популарност, већ препознавање онога што радимо. Емоција је једина категорија којој дајемо предност у свакој песми.

ГЛАС: Колико је модерну музику “убила” извјесност звука, одсуство узбуђења или мањак ауторске храбрости, да се игра на ризик, а не на сигурно, јер чини се да од албума до албума, иако остајете препознатљиво своји, сваки пут додајете нови слој емоција и звука?

ТЕОФИЛОВИЋ:  Питање је шта је модерна музика. Она може да буде добра и лоша. Можемо да се сложимо да ново време доноси нове трендове, многи музику виде као посао и због тога се тежи хиперпродукцији. Инстант музика нема своје дуго трајање, али то не занима њене ствараоце. Због тога се цео музички свет врти у том зачараном кругу.

ГЛАС: Колико слушате друге музичаре који се крећу у сличним идејним координатама као и ви и ко је на вас оставио утисак?

ТЕОФИЛОВИЋ: Слушамо добру музику која не мора бити жанровски одређена. Највише инструменталну и класичну музику и можда негде у томе несвесно напредујемо у стварању.

Издавач

ГЛАС: Потпис за “Кроација рекордс”, лијепа је вијест у сваком погледу, али и велика одговорност пошто највећи и најважнији издавач у региону стаје иза ваше музике. Колико је значајно потписивање тог уговора?

ТЕОФИЛОВИЋ: Сигурно да је потписивање уговора са “Кроација рекордсом” лепа вест, али и искорак за нашу каријеру. Наши наступи широм региона су и потврда да музика нема границе зато што она служи приближавању, а не удаљавању међу људима. Имамо велику мотивацију да са оваквим партнером направимо помак у нашој каријери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана