Пун Центар “Сава” и одушевљена публика на концерту Конче Буика

Танјуг
Пун Центар “Сава” и одушевљена публика на концерту Конче Буика

Београд - Пјевачица Конча Буика наступила је у пуној великој сали Сава центра, у оквиру 14. Гитар арт фестивала, и одушевила београдску публику својим специфичним гласом и упечатљивом интерпретацијом соул и џез нумера, преноси Танјуг.

Концерт тамнопуте умјетнице родом са Мајорке изазвао је велико интересовање публике, па иако је додато неколико редова столица испред бине, многи су синоћ морали да стоје.

Умјетница, чији је јединствен спој фламенка, џеза, соула и блуза, лист “Њујорк тајмс” описао као “блистав, величанствен и сјајан”, поздрављена је громогласним аплаузом, а и сама се изненадила када је видјела колико је људи у сали.

Након прве пјесме “Sueno Con Ella”, свјетла су упаљена, салом се разлегао јак аплауз, а Буика се изненађено ухватила за главу и питала “Шта ви сви радите овдје?”, додавши стидљиво и уплашено “Здраво”.

- Морамо да будемо искрени и говоримо истину. Много је људи овдје - поручила је својим музичарима - Ивану Мелону (клавир), Рамону Порину (перкусије) и Данију де Морону (гитара).

Попут снажних емотивних исповјести слиједиле су “El Ultimo Trago”, “Tu Volveras”, “Mentirosa”, “La Nina Lola”, а Буика је сваком пјесмом отварала своје срце публици.

- Осјећам се веома фрустрирано, јер се бојим да ме не разумијете. Постоји линија коју када пређемо, превазилазимо границе између мог и вашег језика. Ми дијелимо тајне и осјећања и зато се разумијемо. Путовала сам 3.000 километара да бих била овдје и наравно да ћу вам открити своје тајне - рекла је Буика.

Чини се да је публика сваку њену, како каже, “слободну ноту”, осјећања која стоје иза тих нота, разумјела и награђивала је овацијама, а умјетница, коју из миља називају и краљицом фламенка, крајње изражајним и веома спонтаним концертом приказала је сву ширину упечатљивог гласа.

Боса, уз чашу вина, цигарету, плесала је, фотографисала музичаре, испитивала границе свог гласа, за који каже да је као у пса, али истиче да пјева чежњом и страшћу, а не гласом.

Мелодију “Luz de Luna” посветила је Београђанима.

- Немам идентитет четрдесет година и не недостаје ми. Недостају ми пољупци, загрљаји, не идентитет. Овдје сам одлично јела, разговарала са невјероватним људима, новинари су ме грлили, причала сам им о свом животу. Зато није битно како се зове ваша земља, није битна застава и да ли сам заборавила у којој се држави налазим. Важно је што сам овдје са вама. Не гасите свјетла, хоћу да видим своју породицу. Желим да се вратим овдје, јер осјећам да је моја породица ту. Прешла сам хиљаде километара да бих видјела да су овдје срце и топлина. Хвала вам што сте дио мог свијета - додала је Буика на крају двочасовног концерта, испраћена одушевљеним аплаузом посјетилаца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана