Публика летјела са Штукама

Никола Лугић
Публика летјела са Штукама

Рок бенд "Лету штуке" други пут се представио бањолучкој публици у препуном клубу "ДФК". Дино Шаран и екипа одсвирали су већину пјесама са своја два албума "Лету штуке" и "Протеини и угљикохидрати".

Публика је здушним пјевањем и бодрењем испратила хитове "Као на запад", "Мјесто за двоје", "Тесла", "Минимализам" и друге, а "Штуке" су још једном показале своју разноликост.

Недостатак карата за све који су жељели да чују овај "нежанровски" бенд из Сарајева показао је да Бањолучани и те како цијене урбану музичку сцену.

- Сматрам да је на простору бивше Југославије урбана музика, ако могу тако да је назовем, најбоља управо у Босни и Херцеговини. Та јака поп-рок култура произашла је из тешке ситуације у којој се налази цијело друштво - рекао је фронтмен групе Дино Шаран.

Похвалио је многе бендове и поменуо сарадњу са бањолучким музичарем Грофом Ђуразом.

- Он је човјек на кога Бања Лука треба да буде поносна. Веома је талентован и воли да повезује људе. Ту смо јако слични. И ја превазилазим разлике које су нам наметнуте - прича Шаран.

Како каже, на овим просторима преовладава површност и проблем је што су је људи прихватили и помирили се с њом.

- Нама је овдје "уваљена" површност. Она нас убија! Потребно је само мало "загребати" испод површине и много тога се може открити - каже Шаран.

Као и сви бендови са великим претензијама тако и "Лету штуке" имају поруку у свакој од њихових "филозофских" пјесама. И сам Шаран каже да су његови текстови већини људи вјероватно досадни, али и поред тога многи га данас сматрају као најинтересантнијег текстописца на подручју БиХ и Хрватске. Писао је текстове за "Црвену јабуку", Вану, Северину, па чак и за Халида Бешлића. Урадио је и комплетан аранжман за овогодишњег представника БиХ на избору за "Пјесму Евровизије" Вукашина Брајића.

- Желио сам да осјетим тај дух "Еуросонга". Да видим како то функционише. Не доживљавам аранжман за "Евровизију" као деградирајући. Ја и нисам жанровски одређен аутор, а уосталом и Брега иде на то такмичење, а он је утемељио рок на овим просторима. Вукашин је сјајан момак и одлично пјева, али нема "правог" искуства. Сматрам да ријалити шоу није искуство које се може употријебити на једном таквом такмичењу - додаје Дино.

Када су "Лету штуке" снимили албум првенац Дино је имао 35, а Ђани 34 године, тако да су практично кренули свирати са искуством. Прије издавања првог албума Дино је јавности био познат само као повремени сарадник Дарка Рундека. Каже да са Рундеком није тешко сарађивати, довољно је само да му се свиди пјесма.

Поред Рундека, узор му је и Џони Штулић, али, како каже, само што се музике тиче.

- Као дијете сам стално слушао Штулића. Његова музика имала је велики утицај на мене. Иако ми је на неки начин узор, сматрам да смо веома различити - прича Дино.

"Лету штуке" су одлетјеле из Бање Луке, а највјернији фанови већ чекају њихов сљедећи прелет.

Нови албум

"Лету штуке" раде на пјесмама за нови албум.

- Већ имамо неколико демо снимака. Aко све буде текло по плану, албум ће изаћи крајем ове или почетком сљедеће године. Још нисмо сигурни да ли ће на албуму неко гостовати, али и ако буде сарадње са неким, биће то највјероватније сплитски бенд "ТБФ" - каже Дино Шаран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана