Психомодо поп - Јеее! Јеее! Јеее! и стари хитови

Вања Штрбац
Психомодо поп - Јеее! Јеее! Јеее! и стари хитови

Загребачка рок група "Психомодо поп" представиће се бањолучкој публици 12. фебруара у "Демофест клубу".


Ова група настала је 1983. године послије распада култне панк рок групе "Клинска помора" из које је дошао пјевач Давор Гобац. Он се придружио култној андерграунд групи "Нерон" која послије Гопчевог доласка мијења име у "Психомодо поп".
"Психомодо" свој музички израз гради на чврстим пост панк рок темељима, а од самих почетака имали су одредницу, а и данас су познати по жестоким и увјерљивим концертним наступима.

Њихове концерте многи упоређују са "Ролингстонсима", "Рамонесима", "Иги Попом", који су члановима овога бенда и узори. На концертима "Психомодо попа" публика увијек може на најбољи начин да види и осјети да рокенрол није само музика него и стил живота.

Због бескомпромисног приступа у музичком и сценском изразу пет година су имали статус демо групе.

Свој први албум "Година Змаја" објавили су 1988. године и одмах су постали једна од водећих група на тадашњој рок сцени, док је пјесма "Ја волим само себе" постала велики хит и у бројним новинским анкетама проглашена пјесмом године.

На првом албуму се налазе и хитови који и дан-данас пале и жаре на "Психомодо" лајв наступима. То су пјесме "Фрида", "Рамона", "Небо", "Кад сам имао 16", "Телеграм сам", које су постале класика рока у региону.

Те исте године наступили су на "Великој награди Холандије" гдје су у конкуренцији 600 рок група одабрани међу шест најбољих. Овај успјех није прошао незапажено, па се за њих заинтересовао тада један од најпопуларнијих водитеља MTV-ја Марсел Вантил који је уврстио у свој програм енглеску верзију пјесме "Ја волим само себе" преименовану у "I'm In Love With Gobac" за коју је снимљен спот на концерту у Aмстердаму. То је  био први видео спот са ових простора емитован на MTV-ју.

Двије године касније одржали су тромјесечну турнеју по тадашњем СССР-у, гдје су одржали шездесетак распроданих концерата. Резултат турнеје било је објављивање видео касете "Briliant Vide Psihomodo Pop".

Круна те године за "Психомодо поп" је наступ са свјетски познатом панк рок групом, њиховим великим узорима, легендарним "Рамонесима" на концертима у Љубљани и Загребу.
Послије тога је услиједило објављивање другог студијског албума "Sexy Magazin" који је имао одличан пријем код публике и "Психомоду" осигурао сигуран пут према самом врху домаће рок сцене.
Трећи албум "Тко је убио Мики Мауса" су објавили 1992. године, а на њему су, између осталих, и пјесме које је група извела у бројним дјечијим ТВ емисијама. Највећи хит са овог албума који "Психомодо" и дан-данас свирају уживо је обрада Рамонеса "Волим цртане филмове".

Крајем 1993. издали су нови албум "Сребрне свиње" који садржи хитове "Осјећам се хај", "Натраг у гаражу" и обраду класика "Ролингстонса", "Starfucker".

Услиједио је албум "Unpljugd", који се састоји од највећих хитова, а снимљен је на акустичним инструментима по узору на тада врло популаран тренд у свијету под називом "Uplugged". Послије њега, објављени су албуми "Дебакл", "Plastic Fantastic" и други.
Посљедњи албум "Психомодо попа" "Јеее! Јеее! Јеее!" објавили су 2008. године. Добио је назив по истоименој, насловној пјесми, која је обрађени хит класике легендарних панк рокера "The Vibrators". Aлбум је објављен 17. фебруара 2009. године, на Гопчев рођендан.

Бањолучка публика ће имати прилику да ужива у пјесмама са овог албума, али и у старим хитовима "Психомодо попа", који се увијек радо слушају и пјевају.

Састав бенда

Осим вокалног солисте Давора Гопца, чланови "Психомодо попа" су бубњар Тигран Калебота, басиста Смиљан Парадис Шпарка, гитариста Влатко Чавар Брада и клавијатуриста и перкусиониста Јуриј Новоселић Кузма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана