Прва виолина Бањалуке покорила Европу

Дејан Јовичић
Прва виолина Бањалуке покорила Европу

Бањалука - Бањалучанка Јована Раљић већ дуже од деценију очарава јавност својим музичким талентом, због чега је заслужено већ двије године прва виолина Бањалучке филхармоније.

Иако је тек недавно прославила пунољетство, одржала је више од 200 концерата широм бивше Југославије и Европе, а један је од ријетких умјетника са ових простора који је имао част да наступи у концертној дворани “Мусиквереин”, која је резиденција чувене Бечке филхармоније.

- Радило се о љетном семинару који су у септембру прошле године организовали познати чланови Бечке филхармоније Петер Готзел и Волкхард Стеуде. Изабрана сам на аудицији међу 100 виолиниста из цијелог свијета, а прилику да наступи у овој славној музичкој престоници имало је свега нас десет. Било је то незаборавно искуство и заиста ми је била част да учим од таквих признатих умјетника - прича Јована.

Са Бањалучком филхармонијом наступила је у Шведској и Грчкој, а нарочито памти наступ у Италији, гдје је на свјетском такмичењу на виолини освојила четврто мјесто. Наступала је успјешно и у Румунији, а крајем маја се вратила из Сремске Митровице, гдје је на међународном фестивалу гудача као солиста освојила прво мјесто. Наступила је са оркестром Средње музичке школе “Владо Милошевић” из Бањалуке коју је завршила као ученик генерације у класи Биљане Радуловић и Каролине Михајловић, код којих је похађала часове виолине и соло пјевања.

Иако свира виолину од своје седме године, првобитно је имала жељу да упише часове клавира. Занимљиво је да је свјетла позорнице угледала већ са три године, када је наступала за бањалучки хор “Врапчићи”.

- Као вокални солиста наступила сам на “Ђурђевданском фестивалу” 2003. године и освојила прву награду жирија за композицију и интерпретацију. Годину послије поново сам тријумфовала и тада су ме у шали прозивали да ми је побједа загарантована јер сам наступила са пјесмом која се звала  “Непобједиви” - кроз смијех прича Јована, која је тријумфовала и 2006. године на фестивалу “Први аплауз” на тврђави Кастел у Бањалуци.

Иако је талентована за пјевање, виолина ће ипак остати њена највећа љубав, а у свирање уноси душу и потпуно јој се предаје на сцени јер жели да публика препозна њене емоције.

Евросонг

У слободно вријеме Јована слуша соул, фанки и yез музику. У више наврата успјешно је сарађивала са познатим бањалучким композитором Младеном Матовићем, са којим би жељела да направи заједничку пјесму за “Евросонг”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана