Прва домаћа панк плоча у новом паковању

Бранислав Предојевић
Прва домаћа панк плоча у новом паковању

ЗАГРЕБ - Издавачка кућа “Кроација/Југотон” објавила је ремастерс реиздање првог макси-сингла “Телевизори”, који је обиљежио почетак каријере бенда “Прљаво казалиште”.

Сингл плоча, која се састоји од три пјесме “Телевизори”, “Мајка” и “Моје дјетињство”, једно је од најважнијих издања у раној каријери “Прљаваца” која је означила прекретницу, не само за бенд, већ и домаћу музичку сцену, као прво дискографско издање панка и новог таласа.

На овој синглици су бенд чинили Тихомир Филеш (бубњеви), Јасенко Хоура (ритам гитара и пратећи вокал), Нинослав Храстек (бас гитара), Даворин Боговић (вокал) те Зоран Цветковић (гитара). Пјесме је продуцирао искусни гитариста Ведран Божић, познат по свом раду у групи “Тајм” и са другим истакнутим рок извођачима, а под његовим вођством “Прљаво казалиште” успјело је да задржи своју сирову енергију, али и да донекле полира свој звук ка широј публици, што се самом бенду тада није превише допало. Сви чланови бенда потписани су као аутори пјесама, наглашавајући јединствену хемију која је била кључна за њихов успјех у раној фази групе, али су суштински највећи дио посла обавили гитаристи Хоура и Цветковић.

Сингл “Телевизори” сигурно остаје једно од најважнијих издања у историји регионалног рока, а његове три нумере јасно приказују талент и визију бенда, који је с њим трасирао свој неизбрисив траг на музичкој сцени.

Новинар и рок публициста Душан Весић у својој књизи “Бунт дјеце социјализма” наводи да ово издање јесте декларисано као панк сингл, иако је то суштински био гаражни рок.

- Сингл “Прљавог казалишта” са пјесмама “Телевизори”, “Мајка” и “Моје дјетињство” ,био је декларисан као први панк сингл у Југославији, иако је то више била неспретна верзија гаражног рока у коју је само усађен панк начин говора - наводи Весић. Ипак чињеница је да су дискографски престигли остале панк првоборце попут “Парафа”, “Пекиншке патке” или “Панкрата” и да ће бенд, основан 1977. године у загребачкој четврти Дубрава, у овој фази брзо постати синоним за панк и нови талас у бившој Југославији.

Њихов сирови звук, енергични наступи и провокативни текстови брзо су привукли пажњу млађе генерације љубитеља музике. Такође њихова способност да комбинују панкерску енергију и мелодијско насљеђе базичне рок музике са одличним текстовима на теме друге, далеко мрачније стране соцреализма, свакако их је издвојила од осталих бендова тог времена.

Ремастер “Телевизора” је направио Горан Мартинац, за омот реиздања побринули су се оригинални дизајнери Бацхрацх & Криштофић те су у новом ликовном обликовању додате друге фотографије са тадашњег фото-сешна за омот албума, као и текст Јуре Илића, који публику враћа у тадашње вријеме и главе тадашњих чланова бенда.

- И није то било каква плоча! Сматра се да је пјесма “Телевизори” по квалитету један од најзначајнијих радова “Прљавог казалишта”, на којем се јасно препознаје њихов или боље речено Јасенка Хоуре, каснији ауторски стил. Тако су “Прљавци” претекли све остале панк пионире и постали панк прваци у домаћој дискографији - рекао је Илић.

Уз физичко издање долази и Доњнлоад картица за преузимање овог макси-сингла у МП3 варијанти.

Цензура

Занимљиво је да је на овом издању требало да се нађе пјесма “Мој се тата борио у рату”, али је избачена са сингла.

Провокативни текст, је по мишљењу уредника “Југотона” Синише Шкарице могао привући нежељену пажњу бранилаца тековина КПЈ па је пјесма елегантно избачена са издања, да би се оно уопште појавило на тржишту. Ипак, након изласка сингла “Прљаво казалиште” је прешло у издавачку кућу “Сузи”, за коју ће снимити ову пјесму као други сингл (уз пјесму “Ноћ” на Б страни), а потом и чувени првенац 1979. године, назван именом групе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана