Пронађена до сада непозната Моцартова композиција

Танјуг
Пронађена до сада непозната Моцартова композиција

ЛАЈПЦИГ - До сада непознато дјело чувеног композитора Волфганга Амадеуса Моцарта, за које се претпоставља да је написао када је био у тинејџерским годинама, откривено је у бибилиотеци у њемачком граду Лајпцигу.

Комад датира из 1760-их и састоји се од седам минијатурних ставова за гудачки трио у трајању од око 12 минута, саопштиле суопштинске библиотеке у Лајпцигу.

Истраживачи су открили ово дјело у градској музичкој библиотеци, док су састављали најновије издање каталога Кохел, комплетну архиву Моцартових музичких дјела.

Како су навели, новооткривени рукопис није написао лично Моцарт, већ се вјерује да је копија направљена око 1780. године. Композицију је јуче извео гудачки трио на откривању новог каталога Кохел у аустријском граду Салцбургу, а у Њемачкој ће премијерно бити изведена у Лајпцишкој опери у суботу, преноси Гардијан.

Дјело се у каталогу помиње као '' Врло мала ноћна музика'' (Ganz kleine Nachtmusik), према подацима библиотеке у Лајпцигу.

-Рукопис се састоји од тамносмеђег мастила на ручно рађеном бијелом папиру, а дијелови су појединачно повезани - рекли су истраживачи.

Кохелов каталог описује дјело као ''сачувано у једном извору, у коме атрибуција аутора сугерише да је дјело написано прије Моцартовог првог путовања у Италију”, наводе из општинских библиотека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана