Промовисана књига “Ник Кејв и поетика преступа”

Срна
Промовисана књига “Ник Кејв и поетика преступа”

БАЊАЛУКА - Књига “Ник Кејв и поетика преступа” Игора Цвијановића посвећена једном од најпознатијих рок музичара, композитору, књижевнику, сценаристи, најпрепознатљивијем као фронтмену рок-бенда “Ник Кејв енд д Бед Сидс”, промовисана је вечерас у Бањалуци, први пут у Републици Српској.

Цвијановиће је рекао да је књига настала на основу његове докторске дисертације и бави се стваралаштвом Ника Кејва, првенствено оним што је радио као музичар, потом као писац и аутор филмске музике.

“Књига је покушај да се сагледа стваралаштво Ника Кејва у цјелини, који је био згодна стваралачка фигура као умјетник, због чега сам се желио позабавити његовим дјелом”, изјавио је Цвијановић новинарима у Бањалуци, гдје је у Музеју савремене умјетности Републике Српске књига промовисана.

Он је истакао да је ово прва промоција у Републици Српској, док их је већ неколико било у Србији.

Цвијановић је рекао да је књига настала у периоду од три године активног писања, као и да није било много извора и материјала на које се могао ослонити, што га је додатно мотивисало да ради на овом дјелу.

Писац и уредник Издавачке куће “Партизанска књига” Срђан Срдић рекао је да књига “Ник кејв и поетика приступа” доводи познаваоце Кејва до сасвим нових увида када је ријеч о његовој лирици, а не музици.

“Књига изазива озбиљно интересовање и бави се укупном каријером Ника Кејва и свим њеним фазама. Ово није књига само за радикалне Кејвове фанове и поштоваоце, већ и за људе који нису упознати у потпуности о његовом значају, не само за популарну културу, него и за савремену поезију”, рекао је Срдић.

О књизи су вечерас, осим аутора, говорили и уредник у Културном центру Новог Сада Ален Бешић и рецензент књиге и водитељ вечери књижевник Златко Јурић.

Књига “Ник Кејв и поетика преступа” настала је на основу докторске дисертације Игора Цвијановића одбрањене на Филолошком факултету у Београду, а заједно су је објавили Културни центар Новог Сада и Издавачка кућа “Партизанска књига”.

Игор Цвијановић живи у Новом Саду, гдје је на Филозофском факултету завршио основне и магистарске студије енглеског језика и књижевности, а докторирао је на Филолошком факултету у Београду.

Објавио је преводе прозе Џона Барта, Ени Пру, Криса Абанија, Рејфа Ларсена, Џојс Керол Оутс, Дејвида Фостера Воласа и других.

Добитник је Награде за превод године Друштва књижевника Војводине /2012/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана