Промовисан спот пјесме Кад лијевчанско жито заталаса

РТРС
Промовисан спот пјесме Кад лијевчанско жито заталаса

Бањалука - Вечерас је у Мултимедијалној сали РТВ дома, у Бањалуци, промовисан нови спот етно групе Траг.

Новинарима су се након одгледаног спота обратили Слободан Видовић, руководилац Музичке продукције РТРС и Валентина Милекић, чланица групе Траг. Сарадња са Музичком продукцијом РТРС показала се веома добром, а врхунски заједнички радови представљају велико богатство у ризници музике коју ова група и РТРС настоје сачувати од заборава.

Прије три године обављено је етномузиколошко истраживање музике Лијевча поља и забиљежено је мноштво лијепих пјесама којима је пријетила опасност да падну у заборав. Пошто је етно група Траг потекла управо са тог поднебља, посебан изазов био је обрадити ове пјесме и покушати их оживјети у духу нашег времена. Посао је био тежак, јер су то изворно биле пјесме намијењене за "а цапелла" извођење, па је било тешко направити модеран аранжман, који би, ипак, очувао љепоту и специфичност таквих пјесама. Вокални аранжман за пјесму "Кад лијевчанско жито заталаса" урадила је Валентина Милекић, а инструментални гитариста Мирко Лучић.

- И овај пут, на споту је радила провјерена екипа, углавном са РТРС-а, којима желимо да захвалимо на указаној подршци. Посебно бих издвојила Драгана Радетића који је био режисер, али и много више од тога. Ми понекад тражимо немогуће од својих сарадника и то могу да издрже само они који су једнако велики заљубљеници у свој посао. Овдје су се енергије поклопиле и то даје више нашим спотовима за које многи не вјерују да су производи домаће продукције и снага. Читав јун смо били на припремама и снимањима и било је напорно, јер смо покушавали да са постојећим ресурсима и опремом извучемо максимум. Спот за пјесму "Кад лијевчанско жито заталаса" сниман је на четири локације: великом житном пољу у Лијевчу, у селу Трошељи, Крупи на Врбасу, етно кући у Пискавици и манастиру Гомионица. Велику захвалност дугујемо нашим домаћинима који су нам омогућили снимање - Сави Радивојцу и Мирку Арамбашићу, као и монаштву манастира Гомионица. Велику захвалност дугујемо нашим статистима: Луки Кукрићу, Драгојли Зрнић, Ањи Сикимић, Драгом Данојевићу, Радомиру Милекићу, као и КУД "Пискавица" - рекла је Валентина Милекић.

За спот ове пјесме заслужна је екипа:

Сценарио и режија: Драган Радетић

Директор фотографије: Драган Радетић

Сниматељ: Саша Петковић

Монтажер: Синиша Жигић

Мајстор свјетла: Ново Букша

Костимограф: Тања Данојевић

Продуцент: Валентина Милекић

Група Траг је у јулу ове године објавила свој други албум "Завјештање" у издању Музичке продукције Радио-телевизије РС. На албуму је 14 пјесама са подручја Балкана. Пјесме су снимане у два бањалучка студија - Дигитал боџлер и Студио 4, у неколико етапа у протекле двије године, али снимање је укупно трајало око три мјесеца. Пуно дуже је припреман материјал за албум. Покушао се учинити искорак у односу на албум првенац "Звуци Балкана". На овом албуму заступљене су мање познате, већ готово заборављене пјесме пронађене у архивским снимцима или етномузиколошким записима са терена.

Пјесма "Месечина" једна је од најслушанијих са првог албума и прва пјесма за коју је прије три године снимљен спот. Ове године Траг је снимио још два спота, за пјесме са новог албума - "Црвен цвете" и "Кад лијевчанско жито заталаса". Спот за пјесму "Црвен цвете" промовисан је у јулу на великом концерту на тврђави Кастел, којим је обиљежено 10 година рада и постојања групе. Спот је за нешто више од мјесец дана достигао више од 45.000 прегледа на Ју Тјубу и добио одличне стручне критике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана