Припреме Лире за децембарски концерт

Милан Вујић
Припреме Лире за децембарски концерт

Градичка - Градски дјевојачки хор "Лира" из Градишке, који ове године обиљежава петнаест година постојања, почиње са пробама за традиционални концерт који се одржава у децембру и сваки пут има другу тему и другог еминентног госта из одређене музичке области.

Оснивач хора је општина Градишка, а умјетнички руководилац је признати диригент и музички педагог Светлана Паунеску.

- Хор "Лира" је имала многобројне наступе ван Градишке, а покрива и све манифестације у граду, од којих се посебно издвајају Светосавска академија и Академија за дан општине, као и Видовданска академија која се одржава у цркви Покрова пресвете Богородице, у организацији Српског културног и просвјетног друштва "Просвјета" из Градишке - прича Светлана Паунеску.

Она подсјећа да је хор највећи успјех остварио на "Мајским хорским сусретима" у Бијељини 2005. године, када су у јакој конкуренцији женских хорова освојили златну медаљу.

Такође, "Лира" је наступала са бројним еминентним музичарима, као што су браћа Теофиловић, београдска оперска примадона Радмила Смиљанић, оперски пјевач Дејан Хераковић, кларинетиста Божидар Боки Милошевић, рок бенд "Алтер его".

- Као стални музички сарадници на наступима нас прате пијанисткиња проф. Дијана Зрнић и мр хармонике Мирослав Вуковић. Хор његује класичну музику, евергрин, обраде рок и забавне музике, али и обраде народних пјесама из различитих држава. Отворени смо за сарадњу са сличним хоровима - истакла је Паунеску.

Хор из Градишке недавно је имао концерте у Дарувару, Прњавору и Бањалуци.

Чланови

На почетку свога рада хор "Лира" је имао више од 60 чланова, док је сада тај број знатно мањи и варира од 25 до 30 чланова. Годинама Светлана Паунеску окупља омладину и даје сјај културној сцени Градишке, али "Лири" највише недостају наступи и путовања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана