Принсов тријумфални тренутак у времену

Бранислав Предојевић
Принсов тријумфални тренутак у времену

МИНЕАПОЛИС - Девети студијски албум у каријери покојног музичара Принса “Sign O` The Times”, оригинално објављен 31. марта 1987. године, постао је у протеклих 35 година ултимативни класик поп музике.

Његов запањујући формат двоструког албума и фасцинантни низ музичких стилова и тема уклопљених у 16 нумера, чини га једом од кључних тачака у развоју Принсове каријере, али и поп музике 20. вијека. Узимајући елементе џеза, блуза, соула, фанка и рокенрола, то је кулминација музичког развоја једне епохе у једном беспријекорно сложеном пакету, који се открива у новом кључу, сваким новим слушањем. У моменту када је почело снимање албума Принс је био мегазвијезда са импресивним низом албума, предвођених бестселер издањем “Purple Rain”, али се нашао у веома специфичном тренутку каријере и живота.

Дошло је до коначног распада односа између Принса и његовог славног пратећег бенда “The Revolution”, окончана је бурна љубавна веза између Принса и Сузане Мелвин, његове дугогодишње музе и, коначно, велики его суперзвијезде тешко јер повријеђен неуспјехом његовог осмог албума “Parade” (1986) и пратећег филма “Under The Cherry Moon”. Превирања у личним и професионалним односима и каријера која, чинило се, посустаје, мотивисали су Принса да створи јединствен и одважан одговор. Његов дугогодишњи студијски инжењер Сузана Роџерс сажела је мотивацију за овај албум у фантастичној књизи “Prince And The Parade & Sign O` The Times Еra”.

- Његово дјетињство и притисак свакодневног живота створило је “Purple Rain”, али притисак његовог насљеђа створио је “Sign O` The Times”. Пјесме су излазиле лако као на траци, једна пјесма за другом и није се знало која је боља - рекла је Роџерсова. Његов одговор на рањивост због губитка најближих људи у свом окружењу био је да се окрене особи којој је највише вјеровао - себи.

Колико год су фанови жалили за “The Revolution”, јасно је да је повјерење које је имао у себе било добра одлука. Такође је јасно из суперделукс издања албума из 2020. да је слиједио обећање да никада неће недостајати квалитетног материјала за одабир.  Замишљен као троструки албум, након свађе са челницима “Warner Brosa”, финализовао је садржај албума 23. децембра 1986. и то је било чисто савршенство. Тамо гдје је претходним листама пјесама недостајао одређени фокус, овдје од прве до посљедње, 16. нумере ништа није било препуштено случају. Насловни сингл је дао почетак који нико није могао предвидјети, друштвена критика свијета уз беспријекорну свирку гитаре и милитаристички плесни ритам.

Принс је користио опсесивну ритмичну сексуалну жељу “It”, кокетно фанк разметање “Hot Thing”, етерични поп драгуљ “Starfish and Coffe”, монументални фанк “Housequake”, поп савршенство “U Got The Look”, снажни  рок “The Cross” и чудесни спој путеног и духовног у завршној химни “Аdre”, са лакоћом их слаже у цјелину, која ће потрести једнаким интензитетом топ-листе, критику и бројне сљедбенике. Највећи дио инструмената одсвирао је сам, уз обилно коришћење ритам машина и синтисајзера, те пар гостовања Венди и Лизе, Бобија Зија, Шине Истон, па чак и Сузане Мелвин, као пратећих вокала или инструменталиста.

Упакован у омот, на којем је Џеф Кац фотографисао Принса самог на бини, окруженог гомилом инструмената, симболично поручујући да је ово узвратни ударац усамљеног генија, албум је достигао шесто мјесто на “Билборд 200”, те на крају премашио тираж од четири милиона примјерака. Иако не тако комерцијално успјешан као “Purple Rain”, постао је био Принсов најцјењенији пројекат у 80-им, а у анкети критичара неколико магазина рангиран је као један од најбољих албума свих времена. Албум је поново објављен у римастеризованом, делукс и суперделукс издању 25. септембра 2020, а његово насљеђе и утицај на поп, Р&Б, реп и рок музику дословно су непроцјењиви.

Филм

Албум је праћен истоименим концертним филмом из 1987. који је такође написао и режирао Принс.

Снимљено на европском дијелу турнеје, биоскопско приказивање у САД није било превише успјешно, али излазак ВХС касете додатно је учврстио славу истоименог албума. Филм данас важи за један од најбољих концертних филмова у историји. Уз сјајне оцјене и публике и критике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана