Преминуо Миодраг Миле Богдановић VIDEO

Танјуг
Преминуо Миодраг Миле Богдановић VIDEO

БЕОГРАД - Дугогодишњи предсједник Савеза естрадно- музичких умјетника Србије и Академије естрадне уметности Србије Миодраг Миле Богдановић преминуо је у Београду у 89. години.

Предсједник академије Живорад Ајдачић и предсједник Савеза Златко Стојановић у саопштењу за јавност оцјенили су да је Богдановић оставио неизбрисив траг у националној музичкој култури. Такође је дао немерљив допринос у организовању естрадно музичких извођача и на заштити њихових права.

По струци грађевински инжењер, Миодраг Миле Богдановић шест деценија уграђивао је себе у темеље српске музичке културе, поштао је легенда и узор многим генерацијама. Самопрегорно сакупљајући народне изворне пјесме постао је одани чувар нашег народног музичког блага, оцијенили су Ајдачић и Стојановић.

Богдановић је своју прву пјесму "Тихо ноћи" запјевао 1944. године на Радио Београду да би деценијама касније његов репертоар чинило више од 1500 народних пјесама, староградских мелодија и романси.

Објавио је више аутобиографских и стручних књига из области народне и староградске музике. За допринос српској култури и умјетности добио је више државних одликовања међу којима Вукову награду и Златни беочуг.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана