Преминуо легендарни јапански композитор и оскаровац Рјучи Сакамото VIDEO

Б.П.
Преминуо легендарни јапански композитор и оскаровац Рјучи Сакамото VIDEO

ТОКИО- Јапански композитор и оскаровац Рјучи Сакамото, познат као композитор филмске и електронске музике, преминуо је у 72. години од рака.

Сакамото је почетком 2021. открио да болује од рака дебелог цријева, док се 2014. године лијечио од рака грла.

Сакамото је рођен 17. јануара 1952. године у Токију.

Музику је почео да компонује када му је било само десет година и то под утицајем Дебисија, али и Битлса. На токијском Универзитету Примјењених умјетности и музике дипломирао је на одсјеку за композицију и етномузикологију.

Још током студија прави експерименте са звуком инспирисан различитим жанровима, од традиционалне јапанске музике, преко индијске, до афричких ритмова. Почео је тада да ради и као сешн музичар а затим је био оснивач и клавијатуриста легендарног бенда електронске музике "Јелоу меџик оркестра". До оснивања бенда дошло је 1978. године када је почео да ради са Јукиширо Такашијем и Харумијем Хосоном.

Важио је за једног од пионира електонске музике, јер је захваљујући бенду свијет упознао различите жанрове какви су електро-поп, синт-поп, сајберпанк…

Објављивање песме „Технополис" многи сматрају претечом техно музике, а нумера „Behind the Mask ", у којој је Сакамото, који је углавном свирао клавијатуре и синтисајзере у групи, отпјевао стихове уз помоћ вокодера важи за „синт-поп савршенство".

Управо ову пјесму обрађивали су многи, од Мајкла Џексона до Ерика Клептона. 

Остварио је и запажену улогу у ратном филму из 1983. „Срећан Божић, господине Лоренс", гдје је наступао са Дејвидом Боувијем и наводно незадовољан својом глумом предложио је да комопонује музику за филм како би сакрио свој лош наступ а остало је историја…

Широј јавности је познат као добитник Оскара за најбољу филмску музику 1988. за остварање „Посљедњи кинески цар" Бернарда Бертолучија.

Сакамото је сарађивао са Брајаном де Палмом  и Педром Алмодоваром, а 2015. године је компоновао музику за филм „Повратник" Алехандра Гонзалеса Ињариту .

Композитор је такође био еколошки активиста, посебно се чуло за његове активности о очувању животне средине после нуклеарне катастрофе 2011. године у Фукушими.

Сакамото је 2012. године организовао велики анти-нуклеарни концерт код Токија, на којем је гост био њемачки електро бенд „Крафтверк".

Композитор је 2007. године основао невладину организацију „More Trees " за очување шума у Јапану, Филипинима и Индонезији.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана