Преминуо Анђело Бадаламенти, аутор музике за „Твин Пикс“ и „Плави сомот“

 Бранислав Предојевић
Foto: Танјуг/АП

ЊУЈОРК - Славни амерички композитор Анђело Бадаламенти, који је писао музику за нека од најпознатијих дјела редитеља Дејвида Линча, преминуо је природном смрћу у 85. години живота.

Најпознатији по својим меланхоличним и мистериозним композицијама за филмове “Плави сомот”, “Твин Пикс” и “Мјесечев булевар” Бадаламенти је био класично школован музичар који је такође радио са умјетницима као што су Ширли Бејзи, Нина Сајмон, Пол Мекартни, Дејвид Боуви, Тим Бот, бендовима “Пет шоп бојс” и “Антракс” и другима. Осим тога написао је музику за Љетне олимпијске игре 1992. године у Барселони и за бројне друге режисере попут Пола Шредера, Денија Бојла, Џејн Кемпион и друге.

Линч је у почетку ангажовао Бадаламентија да служи као тренер вокала за глумицу Изабелу Роселини на снимању филма “Плави сомот” из 1986. године, а композитор је потом ангажовао пјевачицу Џули Круз да отпјева пјесму из филма “Мisteries of Love”. Крузова је наставила да ради са Линчом и Бадаламентијем на хваљеној музици коју је створио за култну серију “Твин Пикс”, а која је приказивана на АБЦ-у од 1990. до 1991. Од тада Линч и Бадаламенти су били практично нераздвојни као сарадници, радећи заједно на музици за све пројекте које је Линч радио.

- Сједио бих са Анђелом и причао са њим о сцени, а он би почео да свира те ријечи на клавиру. Понекад бисмо се чак окупили и компоновали ствари на клавиру, а то би довело до идеје за сцену или лик - рекао је Линч.

Бадаламенти је говорио да је често долазио на Линчов сет и пуштао музику уживо током снимања да би глумци могли осјетити расположење.

- Музика је под великим утицајем Дејвидове визије. Темпо му помаже да одреди темпо глумаца и њиховог дијалога и како се крећу. Сјео би поред мене и описивао шта мисли док бих импровизовао партитуру. Скоро цијели “Твин Пикс” је написан, а да нисам видио ни један кадар, барем у пилоту - говорио је он.

Године 1990. Бадаламенти је добио награду “Греми” уводну тему “Твин Пикса” и три номинације за “Еми” за свој рад на серији. Албум са музиком из серије постао је златна плоча у 25 земаља, а композитор је објаснио да је настала славна нумера “Laura Palmer's Theme”.

- Дејвид је дошао у моју малу канцеларију и сјео поред мене за клавијатуру и рекао: “Нисам ништа снимио, али напиши нешто, као да си у мрачној шуми са совом у позадини и облаком над мјесецом и јаворима које њежно дува вјетар” - навео је композитор.

Иза њега је остала музика за више од 50 филмова и серија те десетине композиција за бројне пјеваче. Линч се у свом дневном поткаст извјештају “Weather Report” опростио од композитора ријечима “Данас... нема музике”.

“Твин пикс”

Музику за “Твин Пикс” и већину својих радова Бадаламенти је компоновао на старом електричном клавиру марке “фендер”. Његов чести сарадник Мајкл Тедер написао је 2017. године да је музика за серију промијенила читав процес стварања филмске музике.

- Заједно су створили партитуру која је често била спокојна и лијепа као слике водопада које видимо на почетку, али сабласна као језива мјеста у шуми. Музика је цурила из сваке поре серије, било да смо гледали неки наступ у бару “Roadhouse” или откривали тијело Лауре Палмер, умотано у пластику - рекао је Тедер.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана