Предсједник С. Македоније одликовао Леб и сол, позвао их да сниме нови албум

Tanjug
Foto: Instagram

СКОПЉЕ- Чланови оригиналне поставе састава Леб и сол Влатко Стефановски, Бодан Арсовски, Кокан Димушевски и Гарабет Тавитијан, одликовани су Орденом заслуга Републике Сjеверне Македоније, саопштио је Кроација рекордс.

Предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски је на свечаности у четвртак у Скопљу одликовао четворицу музичара за изузетно, аутохтоно и јединствено музичко стваралаштво у оквиру џез-рок групе Леб и сол, каже се у саопштењу.

Пендаровски је у свом обраћању оцијенио да су музика и животно дело гитаристе Стефановског, басисте Арсовског, клавијатуристе Димушевског и бубњара Тавитјана национална баштина која је одавно уписана у културни и друштвени ДНК Северне Македоније и њеног народа и грађана.

"Ваша музика има митске димензије у венама македонске душе, јер представља културну баштину с којом су се идентифицирале и расле генерације Македонаца, и још увијек расту и живе", рекао је Пендаровски.

На крају обраћања, Пендаровски је позвао  чланове Леба и соли да сниме још један албум. 

Скопски састав је дебитовао албумом "Леб и сол" (1977), најуспешнији у Југославији је био "Као какао" (1987), а последњи студијски, пред распад бенда је био "Путујемо" (1989), ако се не рачуна "И така натака" (2008), снимљен без Стефановског.

"Ваш професионални опус довољан је за барем још десет оваквих награда, али свима нама, а посебно младим генерацијама у овим сложеним и ружним временима, треба ваш нови албум, у оваквом формату. Размислите!", поручио је Пендаровски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана