Празник нота у четири града

Мирна Пијетловић
Празник нота у четири града

Бањалука - Бројним концертима класичне, етно, џез и разним правцима савремене музике, дефилеима и перформансима у јавним просторима на великом броју локација у Бањалуци, јуче је обиљежен Свјетски дан музике.

Већ трећу годину заредом Aкадемија умјетности Универзитета у Бањалуци ставља Бањалуку и Републику Српску на културну мапу међу више стотина градова који обиљежавају празник музике.

- Као и претходних година, и ове године смо кроз велики број јавних наступа професора и студената Aкадемије умјетности на више различитих локација у Бањалуци, у различитим терминима, музиком “обојили” цијели град. Жељели смо да се музика поново чује и са оних мјеста са којих људи обично не могу да је чују - рекао је координатор манифестације у Бањалуци и доцент на бањалучкој Aкадемији умјетности Саша Павловић и додао да се овогодишњи празник нота обиљежава у сарадњи са Музиколошким друштвом Републике Српске.

Такође, ове године су им се у реализацији, према ријечима декана Aкадемије умјетности Јелене Каришик, придружила Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Aкадемија умјетности Слобомир универзитета у Бијељини, као и музичке школе из Бањалуке и Зворника, те разни хорови, оркестри и слободни умјетници.

- Овим гестом смо жељели да скренемо суграђанима пажњу на важност и љепоту музике, која је веома битан сегмент културног и друштвеног живота сваког човјека, а изводећи је на различитим локацијама пружили смо свима неколико минута уживања у лијепим тренуцима магије нота - рекла је Каришикова и додала да су се дану музике придружила још три града Српске, те изразила надање да ће музика сљедеће године “заразити” цијелу РС.

У реализацији овогодишње манифестације у Републици Српској учествовало је више од 300 музичара, како професионалних тако и аматера, а поред великог броја грађана који су уживали у најљепшим музичким нотама, програму у Влади РС присуствовали су министар просвјете и културе Aнтон Касиповић, министар породице, омладине и спорта Нада Тешановић и министар унутрашњих послова Станислав Чађо.

Свјетски дан музике почео је да се прославља 1982. године у Француској, а за неколико година претворио се у једну од највећих културних манифестација у Европи. Од самог почетка циљ ове манифестације био је да музика буде доступна широј публици, бесплатно.

Хипо банка

Десетак студената Aкадемије умјетности уприличило је једночасовну серију мини концерата испред централе Хипо банке изводећи дјела умјетничке музике на виолончелу, флаути, виолини и гитари, док су у исто вријеме клијенти банке и грађани радознало пратили несвакидашњи догађај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана