Повратак легенде

Никола Лугић
Повратак легенде

Најбоље продавани реге албум свих времена "Legend", који је изашао три године послије смрти хероја реге музике Боба Марлија добиће у понедјељак, 13. априла, своје ново ремикс издање. Обрада албума Bob Marley & the Wailers'-а из 1984. имаће 13 пјесама и носиће назив "Legend: Rarities Edition ".

Митолошки хитови најпознатијег музичара са Јамајке, "Jamming", "Could you be loved", "No woman no cry", "Exodus" и други, оживјеће дух опуштене растафаријанске културе, овај пут прошаране модерним музичким тактовима.

Роберт Неста "Боб" Марли остао је до данас најпознатији и најуважаванији реге музичар на свијету, а многи га сматрају највећим промотором јамајканске културе и растафаријанског покрета на којима се базирао настанак регеа.

Његова музика траје већ деценијама и пркоси времену и трендовима, остаје увијек популарна и радо слушана у свим дијеловима свијета. Као пионир музике, која промовише разне социјалне теме и поруку "један свијет - једна љубав", поставио је високе стандарде и мјерила према којима се утврђује квалитет реге музике.

Јасно се могу уочити компоненте које чине музичку генијалност Марлија: разумијевање, љубав, туга и огроман таленат. За живота је направио непресушну енциклопедију музике, а многи музички критичари се слажу да никада није написао лошу пјесму, те га сматрају једном врстом музичког пророка. Његови текстови се улијевају у све социјалне и друштвене ситуације. Увијек ће постојати нека Марлијева пјесма која ће се кроз комбинацију урођене скромности и дубоке мудрости односити на одређене ситуације и кризе. Зато га многи сматрају једним од највећих текстописаца и музичара двадесетог вијека.

Иако је данас познат у цијелом свијету, Марли је имао веома скроман почетак. Рођен је 6. фебруара 1945. у малом селу Сеинт Ен Париш као Роберт Неста Марли. Отац му је био Јамајканац енглеског, а мајка афро поријекла. Када је напунио десет година, отац му је умро од срчаног удара, а Марли је стално био задиркиван због мјешовитог расног поријекла. Тада се први пут суочио са питањем расне дискриминације. Касније се често освртао на то питање и једном је рекао: "Ја немам предрасуде према самом себи. Отац ми је био бијелац, а мајка је била црна. Ја не важем ни на једну страну. Нисам ни на бијелој ни на црној страни. Ја сам на страни Бога, који ме је створио и узроковао да настанем из обје стране." И поред тога што никада није дијелио људе према боји коже, многи га сматрају великим револуционаром и борцем за људска права црначке популације. Ту неравноправну борбу опјевао је и у својим пјесмама "Black Vurvivor", "Babylon System", "Blackman Redemption"...

Са 14 година напустио је школу и почео да се бави музиком. До 1962. године није имао значајног успјеха, иако је његов таленат стално био помињан. Коначно 1963. године оснива групу која се звала "The teenagers", а касније је промијенила име у "The Wailers". Њихов први албум "Catch a Fire" свјетску премијеру доживљава 1973. са великим успјехом. Годину касније услиједио је "Burnin", на којем су били хитови "Get Up, Stand Up" и "I Shot the Sheriff ", који су издигли Марлија у сам врх свјетске сцене. Те исте године започиње соло каријеру и наставља да свира као "Bob Marley and Wairlers". Од тог тренутка настају његови највећи хитови, који га и данас чувају од заборава. Умро је 21. маја 1981. године у 36. години живота од рака на ножном палцу. Његово тијело се и данас чува у маузолеју у његовом родном граду. Његова легенда покорила је године и наставља да живи.

Дјеца

Боб Марли је имао пуно дјеце, троје са женом Ритом, двоје које је усвојио из пријашњих веза његове жене и неколико из веза са другим женама. На његовом званичном сајту потврђено је једанаесторо дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана