Посљедњe ријечи за Бору: Регион се опрашта од рок легенде

ГС
Foto: Фејсбук

БАЊАЛУКА - Јавне личности из региона опраштају се од Боре Ђорђевића, исказујући тугу због губитка једног од највећих музичара ових простора. Један је од ријетких којем су захвални навијачи, играчи и управе и Црвене звезде и Партизана.

Фудбалски клуб Црвена звезда упутио је данас саучешће породици Боре Ђорђевића поводом смрти рок пјесника, кантаутора и фронтмена бенда "Рибља чорба".

- Овог јутра стигла је тужна вијест, која гласи да нас је Бора напустио. Ипак, никада његови хитови неће бити заборављени, а веза са Црвеном звездом биће вјечно уткана у зидине Маракане. Бројне Звездине пјесме, којих је аутор, наставиће се истим поносом пјевати на нашој Маракани. Пјеваћемо пуног срца 'Поносан буди', 'Живот', 'Победа', 'Михајло гдје си ти'. И не само њих, већ читав албум 'Пјесме са сјевера', саопштено је на званичном сајту Црвене звезде.

- Хвала ти, Боро, што смо били твоји савременици, и једно ти обећавамо – 'Нећемо им вјеровати и поносни бићемо, што звездашко срце бије нам из груди'! Нека ти је вјечна слава, додало је у саопштењу "црвено-бијелих".

Од Боре Ђорђевића опростио се и ФК Партизан.

- Ускоро ће 'вјечити дерби'. Свако нека навија за своје, а теби хвала што си уљепшао стихове наше најљепше химне, објавио је Партизан на званичном налогу клуба на друштвеној мрежи Икс (X).

Додик: Дјела Боре Ђорђевића ће остати трајно надахнуће

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да бројна дјела рок музичара и пјесника Борисава Боре Ђорђевића, која ће остати трајно надахнуће и инспирација младим генерацијама, говоре о томе колико је био изузетна личност и врхунски умјетник.

- Са жаљењем сам примио тужну вијест о смрти великог умјетника Боре Ђорђевића. Искрено саосјећајући у болу који вас је задесио, упућујем вам, у име грађана Републике Српске и у своје име, изразе најдубљег саучешћа, навео је Додик у телеграму саучешћа поводом смрти овог рок музичара, пјесника, главног вокала и текстописца рок састава „Рибља чорба“.

Цвијановић: Бора ће живјети вјечно 

Српски члан Предсједништва БиХ, Жељка Цвијановић, истакла је да је јутрос престало да куца срце легендарног Боре Ђорђевића, једног од највећих музичара и умјетника икада рођених на овим просторима, али да ће он живјети вјечно кроз своје богато и бесмртно дјело.

Цвијановић је навела да ће Бора Ђорђевић живјети вјечно и кроз непролазне хитове уз које су генерације одрастале и сазријевале, играле и плесале, веселиле се и плакале.

- Тако је било и тако ће остати заувијек. Нека му је вјечна слава и хвала - нагласила је Цвијановић на Инстаграму.

Вучић: Отишао је великан

Предсједник Србије Александар Вучић опростио се од фронтмена групе "Рибља чорба" поручивши да нас је легендарни музичар "задужио својом пјесмом и огромном љубављу према Србији".

- Отишао је великан, отишао је наш Бора. Задужио нас је, својом песмом и огромном љубављу према Србији. Нека му је вечна слава и Бог да му душу прости. Свануло је изнад цркве Светог Марка, и тако ће бити и у деценијама које долазе, написао је Вучић на Инстаграму.

Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да је Ђорђевић оставио велики траг.  

Брнабићева је упутила саучешће његовој породици и пријатељима.

- Када премину легенде, треба нам свима времена да некако ту информацију процесуирамо. Ја желим пре свега да изразим саучешће његовој породици, његовим пријатељима, члановима групе и сарадницима, рекла је Брнабићева гостујући на Првој.

Истакла је да се је Бора у сваком смислу био човјек легенда.

- Невероватан живот, како се каже, имао се рашта и родити, када погледате шта је човек све урадио и оставио, какав траг и колико још генерација ће слушати ту музику и њихове песме. Ја сам 1975. годиште, рекла је Брнабићева.

Додала је да је одрасла уз пјесме Рибље чорбе и да су Бора Ђорђевић и његова група обиљежили животе цијеле њене генерације.

Потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић упутио је у име Министарства унутрашњих послова и у своје име,  саучешће породици Боре Ђорђевића.  

- Уз Борину музику одрастале су и стасавале многе генерације и наша садашња омладина радо слуша све његове песме. Музика коју је цео живот посвећено и с огромном љубављу и талентом стварао, апсолутно је безвремена и наставиће да инспирише многе генерацијама. Борино стваралаштво остаје евергрин српске музичке сцене због специфичног стила, сензибилитета и истинског уметничког дара који је поседовао, поручио је у телеграму саучешћа министар Дачић.

 Он је додао да ћемо о Бори Чорби говорити "увек са дивљењем и дубоким поштовањем", и да је "његов допринос српској култури од неизмерног значаја" .

Министар културе Србије Никола Селаковић упутио је телеграм саучешћа.  

- Са неописивом тугом и болом у срцу примио сам вест да нас је напустио истински великан, маестрални песник и музичар, а надасве патриота Бора Ђорђевић. Бритким умом, харизмом, непосредношћу и ванвременским стиховима трасирао је пут плејади млађих музичара, док је истовремено све нас подсећао својим стваралаштвом на све највредније што у животу имамо као појединци и као друштво. Порука 'Погледај дом свој анђеле' коју је антологијском песмом слао свету на крају сваког концерта заувек ће, баш као и цео стваралачки Борин опус, живети у срцима свих нас који смо имали ту привилегију да будемо његова публика и његови савременици, написао је Селаковић у телеграму саучешћа.

Он је додао и да  "легенде никада не умиру па ће и наш Бора својим наслеђем живети вечно!"

Огласио се Борин колега Горан Шепа Гале, фронтмен групе Кербер.  

- Бора се борио, али нисам имао могућност лично да се чујем с њим. Знао сам да је лоше, али никад нисам спреман на губитак пријатеља, још ми мисли лутају. Не знам колико могу рећи нешто о Бори у кратком времену. Добар другар, дружили смо се 40-ак година кроз музику, имамо и заједничку пјесму. Зашто да не кажем да је било много непроспаваних ноћи, знате шта је рокенрол, Бора га је здушно живио до краја, чак и кад није био добро, тврдио је да је одлично. Није дозвољавао да му болест дође у мисли. Нисам спреман ништа посебно и ништа сажето да кажем у овом тренутку – рекао је Гале за Прву телевизију.

Легендарни српски рок музичар, фронтмен групе "Рибља чорба" Борисав Бора Ђорђевић преминуо је данас у 72. години. Ђорђевић је преминуо у болници у Љубљани.

Званична страница групе "Рибља чорба" објавила је вијест о његовој смрти.


 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана