Посљедња доминација рокенрола десила се 1982. године: Од господара листа до музике за старце

Бранислав Предојевић
Посљедња доминација рокенрола десила се 1982. године: Од господара листа до музике за старце

Током протеклих 40 година рокенрол музика је прошла пут од неспорног господара топ-листа до залуталог странца у хијерархији мејнстрим музике на врховима топ-листа.

Током сада давне 1982. године рок умјетници су држали позицију број један на “Билбордовој” листи синглова у САД, пуне 44 од 52 недјеље у години. То је нешто мање од 85 одсто годишње, што је невјероватан број који показује колико је рок владао популарном културом у то вријеме.

Можда су тандем Дерил Хол и Џон Оутс били умјетници који су оријентисани на поп, док је сарадња Пола Макартнија са Стивијем Вондером у нумери “Ebony and Ivory” такође била поп, али то не мијења чињеницу да су рок умјетници били доминантна музичка снага.

Сингл “I Love Rock'n Roll” пјевачице и гитаристе Џоан Џет провео је седам седмица на првом мјесту “Билборд хот 100” листе током 1982. године. Састав “J. Geils Band” шест седмица је био број један, са нумером “Centerfold”, хард рок бенд “Surivor” такође је скупио шест седмица са синглом “Eye of The Tiger”, док је данас ветеран, а тада млада нада Џон Меленкамп имао четири седмице са пјесмом “Jack And Diane”, на првом мjесту топ-листа.

Није само ова година била година рок доминације, јер је остатак деценије био добар за жанр када је у питању успјех синглова на топ листама. Током осамдесетих у просјеку су рок умјетници провели отприлике пола године на врху листе, а најнижа тачка је била 1989, када су само 22 седмице рок умјетници били на првом мјесту.

Упркос сеизмичкој културолошкој промјени, коју је донио гранџ током девете деценије, ниједан од умјетника новог поджанра није успио да се нађе на врху листе “Билборд хот 100”. Ни “Нирвана” ни “Pearl Jam”, двије највеће и комерцијално најуспешније гранџ групе, нису освојиле мјесто број један.

“Нирвана” и нумера “Smells Like Teen Spirit”, вјероватно највећа пјесма деведесетих, заузели су само шесто мјесто на “Билбордовој листи” за стотину најбољих пјесама, иако је албум “Nevermind” продат у 30 милиона примјерака и суверено владао седмицама на позицији број један албума. Тешко је повјеровати данас, али бестселер хеви метала, чувени “Black” албум састава “Metallica” најбоље резултате са сингловима имао је на позицијама 16. са пјесмом “Enter Sandman” и шесто са “Notthing Else Metters”. Слично је прошао можда и највећи хит састава “Guns 'N' Roses”, славна балада “November Rain”, којој је највећи домет позиција 17. на поменутој листи. И даље је било повремених рок продора на сами врх листе синглова током деведесетих, попут Меат Лоафове химне “I'd Do Anything for Love (But I Won’t Do That)”, нумере Брајана Адамса “Have You Ever Really Loved a Woman” и састава “Aerosmith”, односно њиховог мегахита “I Don't Want to Miss Thing.” Постојао је и феномен римејка сингла “Candle in the Wind”, ветерана Елтона Џона, који је, након смрти принцезе Дајане провео укупно 14 седмица на броју један.

Ипак на самом врху врх топ-листе било је мало рок синглова и углавном је била ријеч о мејнстрим извођачима, који су као набројани били дио музике за неки филм. Иако се деценија завршила тако што је “Сантанин” хит из 1999. године “Smooth” доминирао листама, постало је јасно да је рок жанр полако, али сигурно, губи трку за репом и поп звуком међу мејнстрим слушаоцима посвећених другим жанровима.

Пад продаје физичких носача звука, пиратерија, промјена демографске слике публике те утицај интернета наставили су ерозију рок звука па док је пад са осамдесетих на деведесете био значајан, рок хитови на првим мјестима постали су права ријеткост након уласка у нови миленијум.

Прецизније, у тачно тринаест од протеклих 20 година (2001 - 2021) није било рок пјесме која је била на првом мjесту листе “Билборд хот 100”. Чак и оне које јесу биле су нумере бендова блиских поп звуку попут “Coldplay” или “Imagine Dragons” или огромна чуда са једним хитом попут састава “Gotye”, “Plain White T's” и “Crazy Town”. Рок групе као што су “Linkin Park”, “Green Day”, “Evanescience” и “Blink-182” могу да се похвале најпродаванијим албумима у 21. вијеку, чак су се појединачно њихове пјесме налазиле међу првих шест на листи, али ниједна није успјела да достигне број један.

Албум састава “Twenty One Pilots” из 2015. године “Blurryface” био је најпродаваније рок издање друге деценије актуелног вијека, али је његов сингл “Streesed Out” достигао само друго мјесто листе. Изузимајући алт-поп извођаче, као што су Били Ајлиш или Лорде, посљедња традиционална рок пјесма базирана на гитарама и бубњевима, која је заузела позицију број један била је сингл “How You Remind Me”, из 2001. године, састава “Nickelback”. Ови подаци натјерали су чувеног лајавца Џина Симонса из групе “Kiss” да прогласи рок мртвим, тачније по његовим ријечима убијеним.

- Рок је коначно мртав. Његова смрт није била природна смрт. Рок није умро од старости. Убијен је. Али убица рока није била замагљивање музичких жанрова или недостатак вјештине. Дијељење датотека, стриминг пљачкање музичара и чињеница да нико не цијени музику довољно да вам плати за њу, довели су до убиства рокенрола - навео је Симонс.

Ипак, Линдзи Паркер, чувена новинарка и радијска водитељка бројних рок емисија, не дијели његово мишљење да је рок мртав већ да је само премало аутентичне модерне рок музике.

- Нажалост рок музика је постала позната “генерацији три” и “миленијалцима” као музика њихових родитеља. То је сада музика старих људи. Жао ми је, биће потребно више од “Grete Vam Fleet”, да се спаси рокенрол. Талентовани су, али оно што раде је преписивачко. Није иновативно. Ако ће се рокенрол вратити, вратиће се са нечим што звучи ново - рекла је Паркерова.

Можда ове ријечи љуте љубитеље класичног рок звука, али статистика потврђује њене ријечи. Рокенрол је за 40 година од владара постао странац на топ-листама. Истина листе нису једино мјерило успјеха. Подаци о бољој продаји плоча и касета, раст бројева рок стриминга, слушаност рока на радио-станицима и посјећеност концертима, сугеришу да су обожаваоци рока и даље присутни у музичкој индустрији.

Имајући у виду цикличне тенденције поп културе, могуће је да се у неком тренутку деси оживљавања рока на топ-листама, али су шансе да поново видимо доминацију као што је била 1982. године минималне!

Стриминг

Класични рок бендови из 20. вијека убједљиво држе популарност, када је у питању стриминг рокенрол музике у 2021. години.

Популарни сајт “Nielsen” објављује статистику дигиталне продаје рок музике, а класични извођачи доминирају када је у питању стримована рок музика. Међу првих пет налазе се редом ветерани “Queen”, “Flertwood Mac”, “Creedence Clearwater Revival” и Елтон Џон, а од млађих извођача у топ пет ушао је само рок репер Машин Ган Кели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана