Портрет, Џенис Џоплин - Легенда која траје

Дејан Таминџија
Портрет, Џенис Џоплин - Легенда која траје

Највећа револуција која се догодила у модерној свјетској историји, крајем шездесетих година двадесетог вијека у облику рокенрола, сматрала се мушком страшћу, бар када је музика у питању.

Ипак, једна хероина из тих давних времена, раме уз раме стајала је са Хендриксом, Морисоном, Џегером, Клептоном и другим великанима - Џенис Џоплин.

Непоновљиви наступи. Танго са боцом. Храпав и груб глас, који у једном тренутку може постати исто тако њежан и женствен, а у већ сљедећем се претворити у врисак снажан као тексашки ураган. То су само неке од карактеристика ове дивље и на бини непредвидљиве дјевојке, која је оставила неизбрисив траг у историји музике.

Рођена је у тексашком градићу Порт Aртур 19. јануара 1943. године, и не може се рећи да је имала баш срећно дјетињство.

Блуз који је завољела као тинејџерка у родном мјесту није јој донио ништа добро. Расистички настројена средина сматрала ју је отпадником од друштва.

Тако је Џенис већ са 17 година одлучила да се посвети музици, па је пјевала по многим клубовима у Тексасу не би ли скупила новац да оде у град који ју је привлачио као магнет.

Наравно, у питању је био Сан Франциско, који је тих раних шездесетих био "обећана земља" младим бунтовницима задојеним "ђавољом" блуз музиком.

Тамо се придружила бенду "Big Brother & Holding Company", са којима је доживјела прве успјехе и добила улогу главне пјевачице.

Када је 1967. године на "Montrey Pop Festivalu" са њима извела на свој уникатан начин пјесму "Ball And Chain", она је постала историјском јер је Џенис први пут засјенила сам бенд издижући се својом харизмом у круг највећих живих људи тог периода.

Ускоро је основала нови бенд, под именом "Jannis&Joplinaries", али су убрзо промијенили име у "Kozmic Blues Band". Управо је тај бенд био пратећи бенд на њеном првом самосталном албуму под називом "I Got Dem Il Kozmic Blues Again Mama", који је објављен 1968. године.

Ипак, приватни проблеми, у виду енормних количина алкохола и дроге које је уносила у свој организам, остављали су и психички и физички траг на легендарну Џенис.

Јорма Кауконен, гитариста тада популарног састава "Jefferson Aiplane", иначе Џенискин велики пријатељ из тинејџерских дана, једном приликом је изјавио:

- Срео сам Џенис у чикашком клубу "House", како Џемује са пар анонимних црнаца на бини држећи боцу бурбона у руци. Начин на који је отпјевала Хоњлин' Њолф-ову "Smomestack Lightnin'" најбоља је верзија те пјесме коју сам икада чуо. Послије наступа ме није препознала. Била је на ЛСД-у. Рекла ми је да је аура око моје главе свјетлозелене боје. Послије тога је никада више нисам видио.

На једном концерту 1969. године била је ухапшена јер је напала полицајца. Убрзо потом "Kozmic Blues Band" се распао. Године 1970. Џенис је почела са радом на новом албуму - "Pearl", са новим пратећим бендом - "The Full Tilt Boogie Band". Нажалост, овај албум, који је мјешавина блуза, соула и рока, Џенис никада није завршила.

Четвртог октобра 1970. пронађена је мртва у соби хотела "Landmark", у Холивуду. Узрок смрти је била прекомјерна доза хероина.

Велике почасти

Године 1995. Џенис је ушла у "Rock And Roll Hall Of Fame", а 2001. на Бродвеју је изведен мјузикл "Love,Janis", који је заснован на писмима које је Џенис писала својој породици.

Њени хитови попут "Get It While You Can", "Mercedes Benz", "Me And Bobby McGee" вјечно ће остати уписани златним словима у историји савремене музике.

.

Janis Joplin - Me and Bobby Mc Gee /video/

.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана