Поп музика елизабетанског доба

Глас Српске
Поп музика елизабетанског доба

Британски музичар Стинг наступиће 8. фебруара у Београду у оквиру десетог "Гитар Aрт" фестивала.

Поменути албум је завршио 2006. и 2007. годину на првом мјесту Билбордове листе за класичну музику. Такође, 2006. године је достигао високо 25. мјесто у СAД, односно 24. мјесто на листи албума у Великој Британији, као и 12. мјесто на европској листи албума. Високи тиражи и широка прихваћеност албума од стране критике до данас, представљају један од највећих успјеха међу издањима класичне музике.

Публику у великој сали Центра "Сава" очекује потпуно ексклузиван концерт популарног музичара, који ће наступити заједно са виртуозним лаутистом Едином Карамазовим у оквиру промоције њиховог заједничког албума и турнеје "Songs from the Labyrinth".

Aлбум чине пјесме прослављеног елизабетанског композитора Џона Дауленда, стваране у касном 16. вијеку, писане за лауту и глас. Цијели албум је снимљен у већ чувеној Стинговој кући и студију у Тоскани, која датира из 16. вијека, баш као и романтичне пјесме снимљене у њој.

Након првог дијела веома тражене турнеје, објављен је концертни албум и DVD "The Journey and the Labyrinth: The Music of Music John Dowland" са лимитираним тиражом на којем се налази и једна акустична изведба Стингове пјесме "Message in the Bottle". На неким од концерата, Стинг је у елизабетанском маниру изводио и још једну своју пјесму "Fields Of Gold ".

- Aко ти је сврха да идеш напријед, понекад мораш и да погледаш уназад, да схватиш да си дио насљеђа. Поп музика није настала са Елвисом, популарне пјесме постоје колико и ми сами - открио је Стинг инспирацију за овакав пројекат у интервјуу за британски јавни сервис "Channel 4".

Стинг је албуму дао и одређену драматуршку димензију кроз романсирану нарацију Даулендових писама серу Роберту Сесилу. Из тих писама види се буран живот и честа Даулендова путовања по европским дворовима, због којих је у једном тренутку чак био суочен са, ипак одбаченом, али тешком оптужбом за издају Круне.  

Стинг данас иза себе има преко 105 милиона продатих носача звука, неколико вишеструко платинастих албума, као и невјероватних 17 "Граммџ", исто толико BMI и четири BRIT награде.
Поред три номинације за "Оскара" за најбољу пјесму, Стинг је остварио и око 15 улога међу којима и чувене двије за филмске класике "Дина" и "Двије чађаве двоцјевке". Уз двије номинације, један "Златни глобус" је освојио за најбољу филмску пјесму, а власник је и двије  "Emmy" награде за DVD издање "Sting in Tuscany – All This Time ".

Един Карамазов се сматра једним од највећих виртуоза на лаути, архаичном инструменту, претечи данашње гитаре. Рођен 1965. године у Зеници, Карамазов се прво школовао као класични гитариста код учитеља Сергија Селибадачеа, освојивши чак четири прве награде на угледним такмичењима.

Своје виртуозно умијеће свирања барокне лауте стекао је у традиционалној швајцарској школи "Cantorum Basiliensis" код мајстора Хопкинсон Смита. Наступао је са признатим ансамблима ране музике као што су "Hillard Ensemble" и "Hesperion XX". У својој дискографији има неколико заједничких издања са виртуозом Aндреасом Шолом, а поред успјешног албума са Стингом, 2008. година доноси соло албум "Lute is a Song".

Нисмо "свирајући мајмуни"

Одушевљен хамбуршким концертом тадашњег ансамбла Едина Карамазова, Стинг је за своју рођенданску забаву позвао састав да наступи на његовом енглеском имању. Како је Стинг послије открио, Карамазов га је куртоазно одбио, обавијестивши га да су они озбиљни музичари, а не "свирајући мајмуни" који долазе на његов миг и позив. Ипак, био је то увод у вишегодишње пријатељство, а заједничку љубав за музику Џона Дауленда крунисали су бестселерским албумом и веома траженом серијом екслузивних наступа у великим концертним салама широм свијета. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана