"Поклон Републици": Спектакуларни концерт у Универзитетском граду

Срна
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА - Годишњим концертом Универзитета у Бањалуци под називом "Поклон Републици" синоћ је обиљежен завршетак наставе у академској 2023/2024. години и Свјетски дан музике.

Концерту, на којем је наступило око 80 извођача, присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир, ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин, представници академске заједнице, као и бројни грађани.

Извођачи из Симфонијског оркестра Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и симфонијског оркестра Српског народног позоришта из Новог Сада изводили су музику из домаћих и страних филмова.

Посебно изненађење био је заједнички наступ симфонијског оркестра са познатим ди џејем из Бањалуке Младеном Томићем, који има свјетску каријеру.

Концертом, који је одржан на платоу Филозофског факултета у универзитетском граду, дириговали су Бранка Радошевић Митровић, Душан В. Урошевић и Микица Јевтић.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин изјавио је да годишњи концерт бањалучког Универзитета поводом завршетка академске године треба да уђе у календар културних манифестација Републике и града Бањалука.

Гајанин је оцијенио да је концерт опод називом "Поклон Републици" спектакуларан догађај чија је организација била изузетно сложена.

"На овај начин жељели смо да покажемо да је Универзитет способан да организује тако сложене пројекте и да је кампус мјесто гдје такве културне манифестације треба да се организују", поручио је Гајанин.

Он је истакао да се концертом жељело указати да главну ријеч имају домаћи умјетници из Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, који су управо ту и стасали.

"Жеља нам је да наши студенти виде да, осим формалног образовања које стичу на различитим факултетим Универзитета у Бањалуци, могу да учествовују и у реализацији различитих културних, али и спортских манифестација", рекао је Гајанин новинарима.

Он је захвалио за подршку у организацији - покровитељу предсједнику Републике Српске Милораду Додику, министру за научно технолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељку Будимиру, те друштвено-одговорним компанијама.

"Посебну захвалност дугујемо Академији умјетности која је преузела највећи дио организације овог догађаја, поручио је Гајанин.

Он је рекао да је у новој академској години планиран упис 2.600 студената на Универзитет у Бањалуци.

"Очекујем да ћемо и ове године уписати више од 2.000 студената. Позивам студенте да одаберу Универзитет у Бањалуци као мјесто у којем ће стицати формално и неформално образовање, као што видимо и вечерас", закључио је Гајанин.

Декан Академије умјетности у Бањауци Драгана Пурковић Мацан оцијенила је успјешном академску 2023/2024. годину на којој је био уписан рекордан број студената, а у наредној очекује да тај број буде већи.

"У част свих студената и наше академске заједнице одважили смо заједно са Ректоратом организујемо један овако значајан концерт. Нама је велика чест што ћемо представити 80 музичара", рекла је Мацанова новинарима уочи годишњег концерта бањалучког Универзитета под називом "Поклон Републици".

Диригент Бранка Радошевић Митровић рекла је новинарима да је програм концерта специфично биран и да је за крај академске године организован несвакидашњи спектакл на овим просторима.

"Изводићемо филмску и класичну музику која се користи у филмовима. Познати ди џеј из Бањауке Младен Томић, који има свјетску каријеру, извешће са Симфонијским оркестром неколико нумера. Тренутно је то у свијету хит и многи озбиљни оркестри раде у тој комбинацији", рекла је Митровићева.

Генерални покровитељ концерта је Кабинет предсједника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана