Почели "Дани Владе С. Милошевића" у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: Драго Вејновић

БАЊАЛУКА - Концертом "Трагови у сазвежђу Регула", који је омаж диригенткињи, професорици и оснивачу Академског хора "Колегијум музикум" Даринки Матић Маровић, синоћ је у концертној дворани Банског двора отворена традиционална манифестација "Дани Владе С. Милошевића".

Хор "Колегијум музикум" наступио је под диригентском палицом Драгане Јовановић, а као солиста наступила је сопран Милена Дамњановић.

- Ми смо припремили програм, који је заправо један цели пројекат, који је трајао од јула прошле године. Реч је о програму „Трагови у сазвежђу Регула“, који је посвећен Даринки Матић Маровић. Она је отишла тихо, у корони, и ми смо имали потребу да направимо један пројекат који би био посвећен њој, њеном делу и њеној личности. Сигурна сам да је ово један од начина да покажемо љубав према својој професорки. Њено срце је остало у Бањалуци, и она је од почетка учествовала у оснивању и раду Академије умјетности, и сигурна сам да нас однекуд прати – рекла је диригенткиња Драгана Јовановић.

Концерт је био подијељен у неколико цјелина, које носе називе „Траг духа“, „Траг земље и мора“, „Траг срца“, „Траг игре“, „Траг смеха“ и „Траг љубави“, а програм је обухватио композиције Сергеја Рахмањинова, Стевана Ст. Мокрањца, Жарка Мирковића, Драгутина Гостушког, Запре Запрова, Илије Рајковића, Томе Прошева, Боре Таминџића, Немање Савића, Душана Костића и Зорана Симјановића.

Професор Академије умјетности у Бањалуци, Саша Павловић, на отварању се осврнуо на програм и истакао да је пред посјетиоцима још једно изузетно издање манифестације.

- Ове године нас чека изузетан програм, и на отварању и затварању. Биће одржани и бројни мастеркласови, који су једнако битни као и уметничка област, присутна на концертима. Имамо и научну димензију, јер ће бити одржан и научни скуп посвећен Влади Милошевићу, сачињен из четири сесије, посвећене музичкој педагогији, теорији и наукама о уметности. Скуп ће бити одржан и у онлајн варијанти – навео је Павловић.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић на отварању је казала да је значајно да се сјећамо Владе Милошевића, поготово једном овако традиционалном манифестацијом, која ове године обиљежава своје 22. издање.

- Важно је да се сјећамо онога што је он нама оставио, своја богата дјела. Остварио се као етномузиколог, музичар, педагог, а овакви догађаји су као дуг који му враћамо – навела је Стојичићева.

Манифестацију организује Академија умјетности Универзитета у Бањалуци у сарадњи са Музиколошким друштвом Републике Српске, а програм ће бити реализован у Банском двору Културном центру, затим у Музеју Републике Српске, Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, Народном позоришту Републике Српске, али и у Великој дворани Задужбине Илије Коларца у Београду.

Комплетан програм манифестације доступан је на "Фејсбук" страници "Дани Владе Милошевића", као и на званичном веб-сајту и "Фејсбук" страници Академије умјетности у Бањалуци.

Улаз на све догађаје у оквиру манифестације је бесплатан, а програми манифестације су у знаку обиљежавања 25 година од оснивања Академије умјетности у Бањалуци.

"Дани Владе Милошевића" трајаће до 27. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана