Плави авион полијеће из Бањалуке

Никола Лугић
Плави авион полијеће из Бањалуке

Један од најзначајнијих музичара на овим просторима Дарко Рундек промовисаће нови албум под називом "Плави авион" у Бањалуци. На концертима у бањалучком клубу ДФК, 19. и 20. новембра, Рундек и "Карго трио" одржаће прве концерте послије изласка новог албума.

Aлбум ће имати 12 пјесама, све пјесме написао је Рундек у протекле двије године, а и поред многих обавеза око издавања албума и почетка турнеје на којој ће промовисати нове "ствари", Рундек је одвојио времена за интервју "Гласу Српске".

- Ове одговоре пишем у поноћ у хотелској соби послије трећег дана микса новог албума који сам снимио као члан "Рундек Карго трија". Aлбум се зове "Плави авион" и први концерти послије његовог изласка биће у Бањалуци - каже Рундек.

Још као фронтмен групе "Хаустор" Рундек је стекао славу на свим просторима бивше Југославије, а данас ужива углед и у иностранству. Рундек ће на дуплом концерту у Бањалуци публици приредити нешто сасвим ново.

- Трио који свира пјесме са новог албума приредиће публици нешто потпуно ново, пјесме које се никад нису чуле на нечувен начин. И уз то, најбитније ствари из ризнице познатих са пуно простора за учешће публике - рекао је Рундек.

У Бањалуци влада велико интересовање за наступе "Рундек Карго трија", а Дарко каже да га за Бањалуку вежу добре успомене.

- Нисмо баш много пута свирали у Бањалуци да бих могао рећи да бањалучку публику добро познајем, али све су моје успомене из Бањалуке врло позитивне и топле - истакао је Рундек.

Каријеру је започео почетком осамдесетих година прошлог вијека, а култни музичар који живи у Паризу тврди да не постоји ни најмања доза засићености када је у питању музика.

- Још од почетка осамдесетих година прошлог вијека, са паузом од 1990. до 1995. године, издајем нове албуме прилично стабилним ритмом. Кад постоје нови изазови, нема засићености. Покреће ме жеља за истраживањем и одговорност за одржавање и размјењивање одређеног духа - казао је Рундек.

Рундек је истакао да ни послије престанка рада групе "Хаустор" није имао потребу да се "одмара" од музике.

- Музика ме не умара и за вријеме дискографске и концертне паузе у првој половини деведесетих бавио сам се музиком у оквиру углавном позоришних пројеката - рекао је Рундек.

Шанса да се чланови "Хаустора" поново окупе и направе турнеју или евентуално сниме нове пјесме, према Рундеку, постоји, али је веома мала, а истиче да су реакције публике на пјесме "Хаустора" сличне реакцијама на пјесме које су снимљене послије распада групе.

- Пјесме као "Aпокалипсо" или "Руке", као и многе друге имају сличан пријем као "Ена" или "Шејн" - казао је Рундек.

Познато је да су поједине Рундекове пјесме вишејезичне, а различити језици једноставно сами проговоре кроз Рундека.

- Живим у Паризу и користим хрватски, француски и енглески, а у посљедње вријеме срећем и Русе па ми се враћа и руски. Тако и ти језици понекад пропјевају из мене - објаснио је Рундек.

 Највише га опушта друштво вољених особа, а нервирају га гњаватори.

- Опушта ме кад се пренем и осјетим своје тијело и простор око мене, опушта ме и друштво људи које волим и имам у њих повјерења. Нервира ме кад ми нешто не полази за руком или не успијем избјећи да ме гњаве - истакао је Рундек.

Рундек живи у главном граду Француске, а Париз и Парижани су му симпатични.

Карте

За концерт Дарка Рундека у продају је пуштено укупно 700 карата, по 350 за сваки дан.

- Цијена улазнице је 15 марака, а до сада је продато око 600 карата. Карте се могу купити у просторијама ДФК клуба сваки дан. Остало је још по 50 карата за сваки дан, а и оне ће ускоро бити продате, те сви које желе да слушају "Рундек Карго трио" 19. и 20. новембра треба да пожуре и обезбиједе себи карте - рекла је портпарол "Демофеста" Бранкица Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана