Placebo ефекат на Exit-у 2010

Никола Лугић
Placebo ефекат на Exit-у 2010

Добитници MTV-јеве награде "Best Aleternative", група "Placebo", зачиниће јединственим сировим гитарским рифовима музички спектакл "Exit 2010" на Петроварадинској тврђави у Новом Саду.

Сви који не желе да пропусте прилику да на дјелу виде комбинацију гламура, стила, андрогености и јединствен ливе наступ треба да се у петак, 9. јула, нађу у срцу "Exit"-а и заједно са још 35.000 људи послушају овај алтернативни бенд из Лондона.

Aлбум који је "Placebo" издао прошле године "Battle for the Sun" донио им је много успјеха на свјетској музичкој сцени. Добили су MTV-јеву награду за најбољи алтернативни бенд, позитивне критике, одушевљену публику и много наступа на фестивалима.

Због оног што Брајан Молко, Стефан Олсдал и Стив Форест раде и на основу њиховог андрогеног изгледа и сирових гитарских рифова, многи их називају гламурозном верзијом групе "Нирвана".

Много је битније да "Placebo" у посљедње вријеме познаје само тржишне успјехе. Власници су низа успјешних синглова, са упечатљивим видео-спотовима сјајног стајлинга, због чега их виђамо у бројним модним магазинима. Кажу да су им узори Дејвид Бови, али и Џими Хендрикс, а поштоваоци су бендова "Queen of The Stone Age" и "At The Drive-In".

"Placebo" је основан када су се бивши школски другови из Луксембурга Брајан Молко и Стефан Олсдал сусрели случајно на станици подземне жељезнице у Лондону 1994. године и одлучили да оснују бенд. Састав на почетку није могао да се одлучи за бубњара између Стива Хјуита и Роберта Шулцберга који су се неизмјенично мијењали на извођењу. Док је Хјуит имао предност приликом избора, он је такође имао ангажовање као бубњар за лондонски састав "Брид", па је Шулцберг био бубњар када је састав потписао уговор са "Caroline Records". Састав је званично саопштио да су "породичне обавезе" разлог за његов изостанак. Како су чланови бенда имали проблема са Робертом Шулцбергом, они су наговорили Хјуита да се поново прикључи саставу 1996. године.

"Placebo" је постао озлоглашен због сексуалног опредјељења чланова бенда. Наиме, Олсдал је хомосексуалац, Хјуит је хетеросексуалац, док је Молко бисексуалац. Често су пажњу привлачили и начином живота, који су представљали у својим пјесмама.

Тако је Молко често био искрен у интервјуима које је давао, те је отворено говорио о употреби дрога. У интервјуу који је дао магазину "New York Doll " 1997. године Молко је рекао:

- Хероин је вјероватно једина дрога на овом свијету коју ја нисам конзумирао - рекао је Молко, а касније је ипак признао да је "експериментисао" и са хероином.

Иако у строгом смислу име бенда значи лажни производ, "Placebo" нуди само истините ствари и сигурно је да треба искористити прилику, отићи на "Exit" и на дјелу видјети гламур, стил, андрогеност и увијек хваљени наступ уживо.

Улазнице

Промотивне улазнице за једанаести "Exit" фестивал по актуелној цијени од 118 марака скоро су распродате, а редовна цијена четвородневних улазница од 30. јуна износиће 236 марака. Улазнице су скоро распродате и у Великој Британији, а ове године за "Exit" влада велико интересовање у Холандији, из које у Нови Сад стиже више од 1.000 посјетилаца.

"Exit 2010"

На овогодишњем "Exit" фестивалу наступиће "The Chemical Brothers", "Faith No More", "Mika", "Missy Elliot", "Placebo", "David Guetta", "LCD Soundsystem", "Pendulum Live ", "Röyksopp Ricardno Villalobos", "Behemoth", "Crystal Castles", "The Exploited", "Klayons" и многобројни други извођачи на преко 20 фестивалских бина, а одржаће се од 8. до 11. јула у Новом Саду, на Петроварадинској тврђави. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана