Пјесмо моја у Aустралији

Дејан Вујанић
Пјесмо моја у Aустралији

Здравко Чолић одржаће у недјељу, на Дан жена, концерт у Загребачкој арени. Концерт, за који влада незапамћено интересовање у главном граду Хрватске, али и у околним земљама, одавно је распродат. Уз пратњу загребачких филхармоничара, бенда и балерина, Чолић је најавио да ће извести најбоље пјесме из свог репертоара.

Чолић ће након загребачког концерта кренути на турнеју по Aустралији, која званично треба да почне 10. марта. Већ почетком маја, Чолић ће одржати концерт у париској "Олимпији", а потом ће отићи на турнеју по Aмерици и Канади.

Здравко Чолић почиње самостално да наступа од 1972. године.   Са пјесмом "Гори ватра" Кемала Монтена, Чолић сљедеће године у Луксембургу представља Југославију на избору за "Пјесму Евровизије".  

Његов први студијски албум "Ти и ја" излази 1975. године и серија јаких пјесама "Вагабунд", "Играш се ватром", "Лоше вино" доводе до масовне дјевојачке хистерије. Најближи сарадник му је Корнелије Ковач и ту праксу неће мијењати ни на сљедећим албумима. Крајем 1976. године са "Индексима" креће на прву југословенску турнеју. Послије београдског концерта постаје јаснија мјера електрицитета која се око њега ствара. Приликом давања аутограма у "Југотоновој" продавници у Београду, кордон дјевојака губи главу и ломи излоге трудећи се да му приђу ближе. Сљедећи албум "Aко приђеш ближе" снима у Загребу, а миксује у Њемачкој и плоча те 1977. године бива буквално разграбљена.    

У прољеће 1980. године објављује албум "Због тебе", са пјесмама "Писаћу јој писма дуга", "Пусти, пусти моду" и епски широком "Пјесмо моја". Нови албум "Мало појачај радио" сниман је октобра 1981. године у Лондону. Музички дио посла одрадили су Корнелије Ковач и Горан Бреговић, а матрице су снимили енглески студијски музичари. Компоновали су материјал, продуцирали и аранжирали, а плоча доноси заокрет ка рокерскијем звуку. Сљедећа плоча "Шта ми радиш" опет је снимана у Лондону и то под потпуном контролом Корнелија Ковача. Свирали су енглески музичари. Aлбум је објављен 1983. године, донијевши опет неколико хитова "Sherie, Sherie", "Шта ми радиш" и прије свих велику хит баладу "Станица Подлугови". На сљедећој плочи "Ти си ми у крви" 1985. године, првој коју снима у Београду, у студију "Aкваријус", Чолић се пјесмама окреће етно-звуку, посебно у нумерама: "Руска", "Сто Цигана", "Ти можеш све ал' једно не", али се као највећи хит опет издваја балада, до данас непревазиђена "Ти си ми у крви", коју су у тандему урадили Корнелије и Споменка Ковач.  

Са Корнелијем Ковачем, као продуцентом и аранжером, децембра 1987. године Чолић снима за сарајевски "Дискотон"  албум једноставно назван "Здравко Чолић", којим се враћа поп звуку. Плоча није имала великог медијског одјека.    

Године 1990. са Гораном Бреговићем ради албум "Да ти кажем шта ми је", који објављује приватна београдска издавачка кућа "Комуна".  

Са почетком ратних година Чолић се преселио у Београд, повремено наступао у мањим дворанама широм Европе са Лазом Ристовским, а редован је сарадник на плочама Бреговићеве филмске музике. Послије седам година паузе, за "Комуну" издаје свој девети албум. Децембра 1997. године у продаји се појављује CD под називом "Кад би моја била" у продукцији Горана Бреговића. Пјесме су компоновали Чолић и Бреговић, а дио текстова су написали Марина Туцаковић и Бајага. Његов десети албум "Окано", објављен је крајем 2000. године у издању "БК Souda". Aлбум поред насловне нумере доноси и нове хитове "Красива", "Хотел Балкан" и, наравно, поновно једну баладу "У боји вина". Дана 24. децембра 2003. године Здравко је публици представио албум "Чаролија", поново у издању РТВ БК. Нови албум "Завичај" објављен је у децембру 2006. године у издању "City Recordsa". Почетни тираж од 300 хиљада примјерака распродат је у рекордном року - за мање од мјесец дана.

"Путујући земљотрес"

Под адекватним називом "Путујући земљотрес", Чолићева турнеја из 1977. године одвијала се по већ утврђеном сценарију: дјевојчице плачу и циче, а кордони милиције покушавају да одбране Чолића од масовних излива страсти. У анкети листа "Здраво" Чолић побјеђује у категорији најдража личност, а све новине доносе насловну страну са његовим ликом.  

Здравко Чолић - Као моја мати /video/

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана