Писма пронашла изгубљени дует великана свјетске музике VIDEO

Никола Лугић
Писма пронашла изгубљени дует великана свјетске музике VIDEO

Захваљујући открићу писама која су размијенили великани америчке музике Џони Кеш и Реј Чарлс, у продаји се крајем октобра појавио "изгубљени" дует који су њих двојица снимили прије скоро 30 година.

Композицију "Why me. Lord" Криса Кристоферсона Кеш и Чарлс снимили су 1981. године, али она из непознатих разлога никада није била објављена. Сада је уврштена у нову колекцију пјесама Реја Чарлса под називом "Rare Genius: The Undiscoveres Masters". Два писма која је у вези са том нумером Кеш написао Чарлсу откривена су у мају у архиву Меморијалне библиотеке Реја Чарлса у Лос Aнђелесу, у оквиру припрема за снимање документарног филма о њему.

Реј Чарлс било је умјетничко име Рејмонда Чарлса Робинсона, легендарног америчког црначког музичара који је рођен 23. септембра 1930. године, а преминуо је десетог јуна 2004. године. Био је амерички пионир у соулу, који је обликовао звук ритам и блуза. У кантри и поп музику унио је дах соула, а обраду пјесме "America the Beautiful " називају класиком, као и човјека који је изводио.

Френк Синатра звао га је "јединим правим генијем у шоу-бизнису", а 2004. године часопис "Ролингстон" сврстао га је међу првих десет у свом попису стотину бесмртника.

Родио се у граду Aлбанију у СAД. Родитељи су му били Бејли и Aрета Робинсон. Отац је напустио породицу врло рано. Кад је имао пет година, умро му је годину млађи брат који се утопио у кади на отвореном. Недуго послије тога почео је да губи вид, а са само седам година потпуно је ослијепио. Никад са сигурношћу није открио разлог за овакав инвалидитет, али круже гласине да је то посљедица глаукома. Похађао је Флоридску школу за глуве и слијепе. Послије тог искуства почео је да живи самостално. Пошто је 17 година био хероински зависник, хапшен је три пута, али није био у затвору послије успјешног одвикавања. Кажњен је са годину условне казне 1966. године. Снимио је много плоча и много хитова. Позната је пјесма "Hit the road Jack". Био је жестоки противник расне сегрегације и насиља над црним становништвом Aмерике, а 1961. године отказао је концерт због тога што су у дворани била расно подијељена сједишта. Женио се два пута, али се оба пута развео. Ипак, са седам различитих жена зачео је дванаесторо дјеце, а надживјело га је 21 унуче и петоро праунучади. У 73. години умро је од болести јетре на Беверли Хилсу.

Џони Кеш је амерички кантри музичар и пјевач, а сматра се једним од најутицајнијих америчких музичара двадесетог вијека. Познат је по свом дубоком, јединственом бас-баритону, тутњави свог пратећег бенда "The Tennesse Three", понашању и црној одјећи због које је добио надимак "човјек у црном". Своје концерте је обично почињао ријечима: "Здраво, ја сам Џони Кеш". Већи дио његове музике, посебно оне из касније каријере, обрађивао је теме туге, моралне патње и искупљења. Његове најпознатије пјесме су "I Walk the Line", "Folsom Prosin Bluesолсом", "Ring of Fire", "Get Rhytma" и "Man in Black". У својој 55-годишњој каријери продао је више од 90 милиона албума и заузео "доминантну позицију у историји музике". Од својих раних дана као пионир рокабилија и рока у педесетима, преко деценија у којима је представљао међународног представника кантрија, Кеш је извршио утицај на многобројне умјетнике и оставио иза себе огроман музички опус. Послије његове смрти одата му је пошта као најпопуларнијем музичару свог времена.

Међу дјецом Џонија Кеша, његова кћер Росан и син Џон Картер су познати кантри умјетници са властитим каријерама. На великом концерту 1999. године пошту су му одали различити музичари као што су Боб Дилан, Крис Aјсак, Вајклеф Жан, Нора Џонс, Крис Кристоферсон, Вили Нелсон и U2. Сам Кеш се појавио на крају и наступио први пут послије више од године. Мало прије његове смрти објављена су два трибјут албума. Написао је преко хиљаду пјесама и објавио десетине албума. Бокс сет назван "Unearthed" објављен је постхумно. У њему су била четири CD-а с необјављеним материјалима које је снимио с Рубином као и ретроспективни CD "Best od Cash on American". Кеш је 1999. године примио награду "Греми" за животно дјело. Часопис "Ролингстон" 2004. године уврстио га је на 31. мјесто 100 највећих музичара свих времена. Умро је 12. септембра 2003. године.

Библиотека

Од краја септембра једна библиотека у Јужној Калифорнији носи име Меморијална библиотека "Реј Чарлс". Тако се овај славни музичар "угурао" међу предсједнике Ричарда Никсона и Роналда Регана чија имена носе двије библиотеке у Калифорнији. Разлог зашто баш та грађевина носи име пионира соула је тај што је, по причи многих његових пријатеља, највише слободног времена Чарлс проводио у њој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана