Пијанисткиња из Бањалуке Зорица Новаковић: Путовање епохама уз звуке клавира

Александра Маџар
Пијанисткиња из Бањалуке Зорица Новаковић: Путовање епохама уз звуке клавира

Бањалука - Сала катедрале Сан Готардо испуњена до посљедњег мјеста и публика која је са нестрпљењем чекала да ужива у звуцима клавира, дочекала је талентовану пијанисткињу из Бањалуке Зорицу Новаковић, која је имала част да у италијанском граду Маријано дел Фријули одржи солистички концерт.

Млада пијанисткиња у марту ове године прошла је аудицију за фестивал "Nei Suoni dei Luoghi" ("У звуцима мјеста"), који се одржава сваке године у више различитих градова широм Италије, па је тако добила прилику да се представи публици на сјевероистоку Италије. Фестивал окупља младе умјетнике са Балкана, из Италије и Аустрије који треба да одрже укупно 30 концерата.

- Публика је била одушевљена. Свирала сам пред пуном салом катедрале Сан Готардо, што најбоље свједочи о њиховој заинтересованости за класичну музику. Позитивне реакције су ми знатно олакшале задатак. Концерту је присуствовала и Кристина Висинтин, градоначелник, која ми је уручила двије књиге италијанских аутора као мали знак пажње - испричала је Зорица.

Пажљиво бираним репертоаром на којем су се нашла дјела Баха, Хајдна, Дебисија, Шумана, Прокофјева путовала је епохама, а за "успјешна музичка путовања" награђена су аплаузима.

- Програм сам бирала у сарадњи са својим професором клавира Сњежаном Поповић-Вулета и дио тог програма сам извела на Другом међународном такмичењу пијаниста крајем априла у Смедереву, гдје сам добила прву награду - казала је Новаковићева.

Концерт у Италији, испраћен сјајним реакцијама присутних, доживљава као велики успјех и подстицај у даљем раду.

- Доживјела сам лијеп пријем италијанске публике и много ми значи што су ми пришли након концерта срећни и задовољни да ми честитају и зажеле све најбоље у даљем усавршавању. Било је то заиста предивно искуство - присјећа се пијанисткиња.

Младим умјетницима је, како каже, велика част када добију прилику да се покажу у иностранству, јер никада се не зна ко може да препозна њихов таленат, понуди им сарадњу и какав велики успјех може да услиједи након тога.

- Такође, стичу се нова сазнања, познанства и значајна искуства, која помажу напретку и развоју једног умјетника - сматра Зорица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана