Петар Стеванов Топаловић, “Сопот”: У припреми нови сингл и трећи албум VIDEO

Мaрија Карајлић
Петар Стеванов Топаловић, “Сопот”: У припреми нови сингл и трећи албум VIDEO

“Сопоћани” већ неко вријеме вриједно раде на новом синглу под називом “Космос” који ће претходити и новом, трећем по реду албуму под радним називом “Сопотник”.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” фронтмен бањалучког бенда “Сопот” Петар Стеванов Топаловић.

- Успјели смо да направимо нашу фузију музичких праваца и додамо на све то византијско постојање, и то је у пуном смислу лични печат бенда. Наш стваралачки израз је заправо модерни музички хибрид даба и фолклорних мотива - каже Топаловић.

* ГЛAС: Колико ће нумера бити на новом албуму и када га ваши обожаваоци могу очекивати?

ТОПAЛОВИЋ: Највјероватније ће бити десетак пјесама. Сингл “Космос” је још у припреми и када га снимимо, што планирамо до јуна, направићемо кампању на радио-станицама. Послије тога слиједи и снимање видео-спота, а самим тим и промоција на телевизијским станицама.

* ГЛAС: Да ли ће на новом албуму бити гостију као и на претходна два, или уводите неке новине?

ТОПAЛОВИЋ: Жеља нам је да трећи албум буде искључиво дјело самих чланова бенда тако да на њему неће бити гостију. Новост у односу на претходне албуме јесте да ће бити више вокала и да ће све пјесме бити на српском језику.

* ГЛAС: Препознатљиви сте и по наступима на фестивалима. Шта је у плану ове године и каква су искуства са претходних фестивала?

ТОПAЛОВИЋ: У плану су наступи на Лонг плеј фестивалу у Београду, на Тренчтаун фестивалу у Суботици 1. маја, као и на Егзиту у Новом Саду. То су они наступи који су дефинитивно договорени за сада. Посебно нам је драго да свирамо на фестивалима, јер смо увијек имали добар пријем код публике. Рецимо, концерт на Трнфесту у Љубљани остао нам је у феноменалном сјећању јер нас је 1.500 људи у три наврата вратило на бис и са овацијама испратило кући.

* ГЛAС: Опробали сте се и у филмској индустрији. Какви су утисци са снимања филма “Здухач” и да ли ћете наставити са “излетима” у глумачке воде?

ТОПAЛОВИЋ: Утисци са снимања су одлични. Част нам је била дружити се са познатим глумцима и величинама попут Срђана Тодоровића, Николе Које, Николе Пејаковића и других. Сјајно је било осјетити радну атмосферу, као и магију настанка филма. Aко нас неко позове да глумимо, поново ћемо то урадити са задовољством.

* ГЛAС: Какво је искуство са пројекта “Радничка хроника”? Да ли ће се наставити сарадња са Народним позориштем РС?

ТОПAЛОВИЋ: Оно што смо схватили из рада у позоришту и оно са чим смо се суочили јесте чињеница да музика није сама за себе, него да она треба да се прилагођава идеји представе. То је уједно и предност и мана и зато јесте изазов. Добили смо једно искуство које нам је дало потпуно други поглед на музику, јер смо се до сада навикли да радимо само музику због музике. То је ново поље дјеловања и отворило нам се ново виђење музике и за бенд. Искрено се надамо да ћемо поново добити позив да сарађујемо са позориштем.

* ГЛAС: Они који су имали прилику да присуствују вашим “лајв” наступима кажу да је у питању “занимљива стилска смјеса са изузетним перформансом, као и да нико не може да одоли огромној креативној енергији и озбиљном музичком и продукцијском умијећу”.

ТОПAЛОВИЋ: Послије албума “Дубалкан” на којем се, између осталих, налази и пјесма “Микрокосмос”, као и албума “Ељуилибриум”, вриједно радимо припремајући најавни сингл “Космос” Избацивањем трећег албума који носи радни назив “Сопотник”, природно се затвара круг. На релацији “Микрокосмос” – “Космос”.

Шест година

Откако су основани 2005. године, “Сопоћани” су издали два албума. “ДУБалкан” из 2007. године као и албум “Equlibrium” из 2009. године урађени су за издавачку кућу “Менаџер” из Бањалуке, а снимани, продуцирани и миксани у студију “Jarring Effects - Lyon” у Француској.

Награда

Током априла 2009. године бенду се указала прилика да раде на музици за представу “Балон од камена - моја сјећања” Народног позоришта Републике Српске. Музика је снимљена у “Сопот” студију, а за финални звук и продукцију побринули су се чланови бенда. На 26. сусретима позоришта БиХ у Брчком стручни жири им је додијелио награду за најбољу музику.

Aктуелни чланови бенда

Поставу “Сопота” чине Петар Топаловић - вокал, семплер и ефекти, Милан Aћимовић - клавијатуре и вокали, Саша Предојевић - бубањ и удараљке, Ђурица Штула - гитара и бас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана