Пеперси спремају нову музичку посластицу

Никола Лугић
Пеперси спремају нову музичку посластицу

Једна од најутицајнијих рок група данашњице "Ред хот чили пеперс" почиње у јулу снимање новог албума који би у продаји требало да се нађе већ крајем ове године.

Бубњар бенда Чед Смит открио је да већ имају двадесетак спремљених пјесама, те да још нису одлучили како ће се албум звати.

Ово ће "Пеперсима" бити први албум са новим гитаристом Џошом Клингхофером који је замијенио Џона Фрушантеа. Сигурно је да ће бенд са новим гитаристом звучати другачије, али Смит увјерава фанове да се не узбуђују, јер ће "Пеперси" и даље имати исти препознатљиви звук.

- Нови албум ће сигурно звучати попут "Чили пеперса", али је сигурно да ће на одређен начин бити другачији. Драго ми је да тако, јер то доказује да напредујемо. Такве ствари нас одржавају у животу и тјерају да наставимо даље, стварајући нову музику. Веома је узбудљиво и занимљиво да видимо шта ћемо овај пут направити - изјавио је бубњар Чед Смит за музички магазин "Мусиц Радар".

Смит је такође навео да материјал за десети албум скупљају од октобра прошле године и да ће група за неколико седмица бити спремна да уђе у студио са продуцентом Риком Рубином.

- Предпродукција ће трајати неколико мјесеци, али ћемо већ у јулу почети да снимамо праве пјесме. Већ имамо доста материјала, негдје око двадесетак пјесама - рекао је Смит.

Смит се такође кратко осврнуо и на прошлогодишњи одлазак гитаристе Џона Фрушантеа, који је "Пеперсе" напустио како би се могао боље посветити раду на самосталном материјалу.

- Били смо разочарани и тужни када је Џон одлучио да напусти бенд, али он може да ради шта хоће и треба да слиједи свој пут - казао је Смит.

Нови гитариста Џош Клингхофер се, како тврди Смит, одлично уклопио у рад групе и већ сада има врло активну улогу.

- Џош је права креативна енергија. Он ће свирати на гитари, писати пјесме, пјевати и свирати на тастатурама - похвалио је Смит новог члана "Пеперса".

"Ред хот чили пеперс" су једна од група које имају најпрепознатљивији звук, који обједињује најразноврсније музичке стилове: фанк, рок, панк, панк рок, метал и психоделију. Група је основана 1983. године у Лос Aнђелесу и од тада је мијењала неколико постава, а од самог почетка чланови групе су пјевач Ентони Кидис и Михаел Фли Балзари. У допуни њима двојици, на гитари је био Хилел Словак, а на бубњу Џек Aјронс. Међутим, Словак је умро од предозирања хероином 1988. године, што је проузроковало Aјронсов одлазак. Aјронса је убрзо замијенио Д. Х. Пелигро, бивши бубњар "Dead Kennedysa", прије него што су нашли сталну замјену Чада Смита, док је Словака замијенио Џон Фрушанте. Та постава је снимила њихов четврти и пети албум, "Mother's Milk" 1989. године и "Blood Sugar Sex Magik" 1991. године. "Blood Sugar" је био пресудан за успјех и продао се у више од 12 милиона примјерака. Међутим, Фрушанте се није могао носити с притиском славе, те је изненада напустио састав 1992. године. Кидис, Фли и Смит ангажовали су Дејва Навара из "Jane's Addictiona" за њихов идући албум, "One hot Minute", који није успио да парира пресудном успјеху "Blood Sugarа", продао се у нешто мање од шест милиона примјерака. Послије тога Наваро је отпуштен због креативних разлика. Фрушанте је, док је био одсутан, постао зависник и скоро умро. Године 1998. изашао је из комуне, и на захтјев Флија, вратио се у састав. Отишли су у студио 1999. године да сниме "Californication", који се продао у 15 милиона примјерака, те постао њихов најуспјешнији албум до данас. Попраћен је три године касније с "By The Way", који је наставио њихов успјех. Године 2006. издали су двоструки албум "Stadium Arcadium" који је престижни "Ролингстон" магазин изабрао за други најбољи албум године, а био је номинован и за албум године Греми награде 2007. године.

Филозофија звука

"Ред хот чили пеперс" најпознатији по снажној Флијевој бас гитари специфичног звука, која преовладава над гитаром у готово свим њиховим пјесмама.

Његов стил има основ у панк-рок традицији, фанку и блузу. Бас је главни инструмент у бенду и даје ритам свим пјесмама. Тврде мелодије у ниским тоналитетима и јединствене технике свирања учиниле су Флијеве бас рифове незаборавним.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана