“Паладио стринг квартет” наступио у Банском двору: Поп и рок у духу класике

Миланка Митрић
“Паладио стринг квартет” наступио у Банском двору: Поп и рок у духу класике

БАЊАЛУКА - Музика је лијек, подршка, радост, дивни облик умјетности којег многи са собом кроз живот воде попут каквог сапутника. Једни слушају, други стварају, а музика опстаје у сваком времену, а сада, више него икад, музика свијету помаже да зацијели ране тешких дана.

Ове године скоро сви фестивали и већи концерти су отказани па је сваки концерт уживо који буде могућ права ријеткост и потреба, што је, након тек неколико одржаних концерата ове године, показао и наступ “Паладио стринг квартета” у Бањалуци.

“Паладио стринг квартет”, за чији концерт су позивнице биле разграбљене у рекордном року, у четвртак навече наступио је у концертној дворани Банског двора Културног центра пред ограниченим бројем посјетилаца, а присутни су имали прилику да чују извођења обрада познатих свјетских извођача.

Међу музичарима чије пјесме су испуниле концертну дворану су Стинг, “Нирвана”, “Лед цепелин”, Ганс ен роузиз” и други, а надахнута извођења популарних нумера у класичном маниру присутни су наградили снажним аплаузима.

- На овом концерту жељели смо да представимо нове аранжмане које је радила наша прва виолина Милана Смиљанић, тако да смо с узбуђењем изводили први пут неке композиције јавно. Када правимо нове аранжмане, увијек нам је највећи изазов како да те композиције изнесемо пред публиком, јер нам та енергија публике баш пуно значи - рекла је виолинисткиња Рената Мединац Каурин.

“Паладио стринг квартет” основан је прије четири године, а у саставу су умјетници Милана Смиљанић (прва виолина), Рената Мединац Каурин (друга виолина), Кристина Моцоња (виола) и Озрен Четковић (виолончело).

Састав често, осим поменутих бендова и музичара, изводи нумере Френка Синатре, “Колдплеја”, Сије, Били Ајлиш и других, а намјера им је да класику приближе на један узбудљив и занимљив начин посветивши наступе како класици, поп и рок музици, тако и филмском стваралаштву.

Пјесму “ Хоризонс”, која је њихов ауторски првенац, објавили су прије тачно годину дана, а сарађивали су са “Балкан експресом”, Вањом Мишић, “Либертангом” и другим умјетницима и наступали на бројним музичким манифестацијама широм Републике Српске.

Ове године представили су видео-снимке обрада пјесама “BadGuy” и “Само уживај” у сарадњи са Драганом Моцоњом и Ведраном Шевчуком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана