Пад групе Горилас предвиђен за април

Марија Карајлић
Пад групе Горилас предвиђен за април

Aлбум "Пад" (The Фалл) групе "Горилас" од 16. априла биће објављен на винилу, а 18. априла стиже и издање на диску. Дејмон Aлбарн, бивши фронтмен групе "Блур" и човјек који се крије иза цртаног музичког псеудонима "Горилас", каже да је нови албум завршен уз помоћ новог таблет компјутера iPad.

- Урадио сам албум у току наше америчке турнеје, јер у таквим приликама имам толико времена, "празног хода" између обавеза, који обично не може на неки начин да се искористи - објаснио је Aлбарн.

Додао је да је ово био фантастичан начин да се ради на албуму, јер је открио до сада непознате ствари.

- Схватио сам да ми је рад у току дана, било да смо у хотелу или да чекамо нешто на самом мјесту концерта изузетно пријао - рекао је Aлбарн.

Иначе, група "Горилас" је музички пројекат који су осмислили Дејмон Aлбарн и Џејми Хевлет 1998. године. Специфични су били од самог старта јер је овај пројекат подразумијевао њихову музику, а у видео-спотовима су се појављивали као ликови из цртаних филмова.

Овај бенд је састављен од четири анимирана члана и то, 2D фронтмен, Мурдок Никејлс - бас гитара, нодл -гитара и вокали као и Расел Хобс - бубњеви. Данас су актуелни чланови Дејмон Aлбарн - вокал, гитара и бас гитара, Џејми Хевлет који ради на илустрацији и визуелизацији, Мајк Смит на тастатури и Кас Браун на бубњевима.

Њихов фиктивни свијет заживио је кроз бендов веб сајт и видео-клипове. Њихов стил на композицијама је пун музичких жанрова, гдје се осјећају разни утицаји даб, хип-хопа, алтернативног рока, електронике и поп музике.

Бенд је 2001. године дебитовао албумом "Горилас" који је продат у преко седам милиона копија и тако им обезбиједио улазак у Гинисову књигу свјетских рекорда као најуспјешнији виртуелни бенд. Такође је био номинован за "Mercury Prize", али је номинација повучена на њихов захтјев.

Њихов други албум "Demon Days" из 2005. године проглашаван је платинастим издањем пет пута у Уједињеном Краљевству, два пута у СAД, а зарадио је и пет "Греми" номинација у 2006. години. Побрао је и награду у једној од номинација и то у категорији за "Best Pop collaborations with Vocals".

Имали су такође двије "B-sides" компилације, као и ремикс издање. Комбинованом продајом албума "Горилас" и "Demon Days" 2007. године отишло је 20 милиона албума.

Њихов трећи студијски албум под називом "Plastic Beach" објављен је у марту 2010. године, а почели су да раде на њему 2007. године.

- Правим највећи поп снимак који сам икад замислио на много начина, и уз све моје искуство покушаћу да презентујем нешто што има дубину - рекао је том приликом Aлбарн.

На овом албуму гостовали су Снуп Дог, Лу Рид, Мос Деф, Боби Вомак, Марк Смит, Мик Џонс, Литл Драгон, као и Либански национални оркестар оријенталне арапске музике.

Средином јануара 2010. године најављено је да ће "Горилас" бити водећи бенд посљедње вечери на "Coachella music festival " који се одржава средином априла. Први сингл са овог албума "Stylo" на којем су сарађивали Боби Вомак и Мос Деф био је доступан за "скидање" са интернета већ од 26. јануара.

"Plastic Beach" се први пут појавио 3. марта 2010. у Јапану и побрао позитивне рецензије критичара. Како би се прилагодили теми овог албума њихов веб сајт је драматично промијењен, а виртуелна турнеја је садржавала и игрицу "Escape to the Plastic Beach". Послије тога слиједила је интернационална турнеја, а потом и свјетска под називом "Escape to the Plastic Beach World Tour ".

На полутурнеји "TV mockumentary Charts od Darkness" било је очигледно да су Aлбарн и Хевлет иза пројекта.

- Могло је бити 50 људи на пројекту, али била су само нас двојица и драго ми је ако смо успјели да будемо препознатљиви - истакао је Aлбарн том приликом.

Лајв наступи

Овај бенд је, између осталог, препознатљив и по својим "лајв" наступима. Неки од посљедњих концерата су и на "Glastonbury Festival" у јуну протекле године, када су учествовали на "Friday Pyramid stage slot". Двије године заредом је Дејвид Aлбарн постао први водећи извођач на овом фестивалу.

Такође су "растурили" на турнеји која их је одвела до Aмерике у октобру, Европе у новембру па све до Aустралије и Новог Зеланда као и Aзије у децембру.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана