Отворени "Дани Владе Милошевића" у Бањалуци

Миланка Митрић
Отворени "Дани Владе Милошевића" у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Концертом Симфонијског оркестра Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и Музичке школе "Владо Милошевић" из Бањалуке вечерас је у препуној концертној дворани Банског двора отворена манифестација "Дани Владе Милошевића".

Публика је имала прилику да ужива у композицијама Владе Милошевића (Кочићеве ријечи и Четврта босанска елегија), Ђоакина Росинија (увертира из опере Господин Брускино и La Danza), Јозефа Хајдна (концерт за трубу и оркестар у Ес-дуру) и Феликса Менделсона (први концерт за клавир и оркестар у ге-молу).

- Академија умјетности УНИБЛ и Музиколошко друштво Републике Српске од 2000. године његују ову традицију и овај празник музике у част Владе Милошевића. Надам се да је публика уживала у вечерашњем концерту - рекла је деканица Академије умјетности УНИБЛ Драгана Пурковић Мацан.

Посебан дио вечери био је посвећен Милошевићевим композицијама "Четврта босанска елегија" и "Кочићеве ријечи", које су вечерас премијерно изведене Бањалуци.

Дјела, заједно са оркестром, извели су здружени мјешовити хорови Академије умјетности УНИБЛ, Студентског културног центра Универзитета у Нишу, Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци "Керубини" и Ансамбл "Александар Невски" из Бањалуке.

- Изузетна нам је част и задовољство што ће у оквиру свих програма ове године бити изведено неко дело Владе Милошевића. Композиција написана 1973. године вечерас је премијерно изведена, односно, две композиције из цикличног дела "Босанске елегије", за које је текст написао Ранко Рисојевић. Једна је "Четврта босанска елегија" посвећена директно Влади Милошевићу, а друга "Кочићеве ријечи" - објаснио је професор Академије умјетности Саша Павловић.

Отварању догађаја присуствовала је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић која је истакла да јој је велико задовољство што присуствује овој манифестацији, те да јој је посебно драго што је овако посјећена.

- Ово је наш мали дуг који показујемо према великом човјеку који је на културу мапу ставио и Бањалуку и цијели наш крај. Ми смо се окупили овдје да покажемо поштовање, али и истакнемо чињеницу да смо свјесни тога да су они великани који су саставни дио нашег идентитета, не само дали допринос у својим областима, него и у развоју читавог нашег друштва - казала је Цвијановићева.

Као солисти на вечерашњем концерту наступили су Ненад Марковић (Србија) на труби и Милан Савић за клавиром, а концертом је дириговала Бранка Радошевић Митровић.

Манифестација ће бити настављена сутра навече, програмом "Хорска музика из пера српских композитора", који ће такође бити одржан у Банском двору.

Публици ће се представити Академски и Женски академски хор Студентског културног центра Универзитета у Нишу, а на програму су дјела Владе С. Милошевића, Корнелија Станковића, Стевана Стојановића Мокрањаца, Петра Коњовића и других.

Гости из Ниша премијерно ће извести неколико композиција које је Милошевић компоновао у Нишу од 1941. до 1946. године.

Манифестација "Дани Владе Милошевића" трајаће до 20. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана