Отворена изложба Маргитиних слика

Танјуг
Отворена изложба Маргитиних слика

Изложба слика Маргите Стефановић Маги (1959-2002) под називом “Бодљикава жица”, чланице некадашње групе “Екатарина велика” отворена је 5. новембра у пуном београдском клубу “Good Times”.

Аутор изложбе Александар Илић рекао је Тањугу да је идеја за изложбу настала 2008. године када је објавио књигу ''Врати у натраг'', која се бави њеним личним животом. Он је испричао да је на потписивању своје књиге упознао сликарку Ољу Ивањицки и показао јој радове Маргите Стефановић и да је она тада изабрала двадесетак радова који су вечерас изложени. Сви радова настали су у периоду између 1997. и 1999. године.

Илић је додао да ће се у наредних годину дана на свака два мjесеца мjењати њени радови, а слиједећа промјена ће бити крајем јануара, па 1. априла када је њен рођендан.

Према његовим ријечима организатори изложбе договорили су се да изложба буде отворена 5. новембра, јер се на данашњи дан обиљежава 18 година од смрти Милана Младеновића. Стефановићева је умрла 18. септембра, а сахрањена је 21. септрембра, на Младеновићев рођендан и то је нека ''врста баланса између ње и њега''.

Она је уз помоћ Младеновића и Бојана Печара учествовала у креирању звука “ЕКВ”-а и била задужена за имиџ бенда, дизајнирање плаката и омота албума.

Почетком априла 1997. одлучила је да већину радова и идејних рјешења дигитализује и архивира. Поједине мотиве планирала је да искористи на реиздањима ЕКВ-а, али је на крају ипак одустала сматрајући да ће редизајн променити поруку на коју се публика привикла.

Средином 1998. године пријатељица из Загреба Јасна Микић предложила јој је да заједно организују изложбу у Хрватској, али је идеја пропала. Стефановић умјесто у престоницу, одлази у Пулу на прву културну размјену након рата, али као музичар. Тада је наступила са загребачким бендом “Велики бијели слон”.

Од јануара до октобра 1999. уз помоћ дигиталне штампе на картону довршила је своје радове које је поново архивирала, а један дио поклонила пријатељима. Преминула је 2002. године.

Музичар Владимир Јанковић-Џет, који је присуствовао отварању изложбе, сматра да је ЕКВ популарна јер има ''својеврстан култ'' и то не само у Београду већ и на цијелом простору бивше Југославије те да је могуће да је том култу допринијела ''морбидна димензија'', јер су од оригиналне поставе бенда готово сви чланови преминули.

''Они су били бенд специфичног музичког израза и имају причу другачију од осталих и мислим да нису били довољно препознати у вријеме када су били веома активни на музичкој сцени'', рекао је Јанковић, додавши да је тај бенд имао једноставну форму музике и да сматра да је управо Маргита на клавијатурама давала димензију коју други бендови нису имали.

На данашњи дан, прије 18 година преминуо је Милан Младеновић, фронтмен групе ''ЕКВ''. Младеновић је био пјевач, гитариста, композитор и текстописац који је након “Лимуновог дрвета” и “Шарла акробате”, основао са својим колегама Драгомирома ''Гагијем'' Михајловићем, Швабом Радомировићем и Душаном Дејановићем, бенд “Катарина Друга” који је касније преименован у “Екатарина Велика”.

Група је издала укупно седам студијских албума - “Катарина II” (1984), “Екатарина Велика” (1985), “С ветром уз лице” (1986), “Љубав” (1987), “Само пар година за нас” (1989), “Дум дум” (1991), “Неко нас посматра” (1993), као и три “ливе” албума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана