Отворен тринаести међународни фестивал хорова Златна вила

Aгенције
Отворен тринаести међународни фестивал хорова Златна вила

Приједор - Тринаести међународни фестивал хорова "Злана вила" отворен је синоћ у Приједору, пренијеле су агенције.

Градоначелник Приједора Марко Павић отворио је 13. Међународи фестивал хорова "Златна вила" на којем ће у двије вечери наступити осам хорова из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније и Пољске.

- Када у једном граду хорско пјевање траје од 1885. године, онда је логично да то грађани воле, осјећају и разумију. Аплаузи публике овдје су увијек или идентични или веома близу одлукама жирија и то је знак да приједорска публика осјећа, воли и разумије хорско пјевање и зато ће овај фестивал трајати још много година - рекао је Павић, отварајући "Златну вилу".

Прве фестивалске вечери публици су се представили Српско црквено певачко друштво из Панчева, Академски певски збор "Универзе на приморскем" из Копра, Црквено певачко друштво "Острог" из Нових Бановаца и Хрватски пјевачки збор "Иван племенити Зајц" из Загреба.

Друге фестивалске вечери наступиће мјешовити хор "Јединство" из Бањалуке, мјешовити хор "Станко Драгојевић" из Подгорице, Камерни збор "Ипавска" из Випаве и хор "Доминанта" из Кракова.

Према пропозицијама, хорови су обавезни да у двадесетоминутном наступу изведу пет композиција - дјело старог мајстора, савремено дјело из 20. вијека, дјело једног српског и једног домаћег аутора, као и дјело по слободном избору.

За врхунске домете у хорском пјевању биће додијељена плакета "Златна вила" и новчана награда од 5.000 КМ, за хор који освоју награду публике предвиђена је новчана награда од 1.500 КМ, а жири има могућност додијелити пет посебних признања за неке од елемената хорског пјевања - најбоља изведба савременог, домаћег и духовног жанра, најбоља изведба дјела старог мајстора, те иновација и виртуозност у интерпретацији.

Наступе хорова оцјењује стручни жири у саставу предсједник Бојан Суђић из Београда, те чланови Јасенка Остојић из Загреба и Раде Радовић из Фоче.

Првој фестивалској вечери присуствовао је и министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија.

- Желимо дати значај свим манифестацијама културе, поготово онима изван Бањалуке будући да тај град доминира и културним садржајима и средствима које Министарство додјељује. Снажно подржавамо све међународне, али и друге културне активности у свим градовима Српске и будите увјерени да ће и овај фестивал бити подржан - рекао је Мутабџија.

Мутабџија је новинарима у Приједору гдје је присуствовао отварању "Златне виле" рекао да се слаже са сугестијом приједорских радника из области културе да у вредновању манифестација у области културе не би смјело бити уравниловке него да је потребна градација по квалитету и по традицији.

- Циљ јесте децентрализација културе, али исто тако циљ није да фаворизујемо фестивале, већ је да имамо програмске активности током читаве године. Све више ћемо акценат стављати управо на ту димензију односно новац давати ствараоцима који континуирано током године имају активности, поготово ако се реализују широм Републике Српске - истакао је Мутабџија.

Он је оцијенио да је дивно искуство било чути четири хора из три државе.
- Сваки хор био је интересантан за себе. Ја нисам зналац хорског пјевања, па једино могу изнијети личне утиске да ми се сваки хор допао - додао је Мутабџија.

Покровитељ овогодишње "Златне виле" је град Приједор који је за ову манифестацију у буџету предвидио 50.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана