Отворен пети "Ша фест"

Срна
Отворен пети "Ша фест"

ПРИЈЕДОР - Изложбом "Југо–лого" београдског дизајнера Огњена Ранковића у Галерији "Сретен Стојановић" у Приједору вечерас је званично отворен пети "ША фест".

Изложбу је, у име аутора, отворио графички дизајнер Никола Родић који је истакао да је Ранковић у овом пројекту реконструисао више од 400 логотипа који су настали од 1945. до 1992. године.

"Ту су садржана 142 аутора, а изложба је подијељена у 12 категорија тако да ће посјетиоци моћи да се крећу кроз различите теме, као што су тешка индустрија, лака индустрија, култура, умјетност и слично", рекао је Родић.

Он је навео да су сви логотипи рађени ручно и да нису ни фотографије, ни скенирани документи, што говори о комлексности овог пројекта.

Осим ове изложбе, на простору испред галерије отворена је изложба плаката о теми насиље на интернету.

Шеф Катедре за графички дизајн на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци Јелена Грубор навела је да је ријеч о радовима студената смјера за графички дизајн.

"Радови су првенствено везани за радионицу коју смо, заједно са колегама студентима новосадске академије, радили на тему насиље на интернету, а ту су и неки од радова студената старијих година који су везани за дизајн амбалаже, паковање и индустријски дизајн", појаснила је Груборова.

У оквиру прве вечери "ША Феста" приређен је и "Арт кутак" за најмлађе.

Вођа ликовне радионице Милица Ћерић рекла је новинарима да су дјеца вечерас радила колаж техником, те да их сутра очекује рад са бојом и бојанка са мотивима града Приједора.

"Велика је заинтересованост дјеце различитог узраста, али је занимљиво и онима који прате њихов рад", додала је Ђерићева.

У "Антистрес зони" у Старом граду одржани су стендап наступ Неше Бриџиса и концерт Рамба Амадеуса.

Фестивал ће бити настављен сутра еколошким, музичким и радионицама јоге, програмом за најмлађе у "Арт кутку" и "ША кидс зони", док старији могу очекивати наступ бенда "Буч Кесиди" и ди џеја Дејана Милићевића.

"ША Фест", који траје до 27. јула, и ове године подржавају Градска управа Приједор као покровитељ, те републичке институције и многобројни спонзори.

Ријеч је о меморијалном фестивалу посвећен приједорском ликовном умјетнику и музичару Далибору Поповићу Микши. Одржава се у Приједору, а приход од фестивала усмјерава се у истоимену фондацију која подржава талентоване умјетнике и њихов ауторски рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана