Отворен “Нишвил” џез фестивал

Танјуг
Отворен “Нишвил” џез фестивал

Уручењем награде за животно дјело кларинетисти, саксофонисти и композитору Миливоју Мићи Томићу, синоћ је почео 29. “Нишвил” џез фестивал у нишкој Тврђави, пред више хиљада љубитеља џеза.

Награда за животно дјело је велико признање, јер се додјељује на “Нишвилу” музичарима који су свој радни вијек посветили џезу, рекао је лауреат Томић.

“Нишвил” ове године биљежи рекорде, јер ће бити 80 концерата, уз учешће више од 500 свјетских и домаћих џез музичара који ће наступати на чак седасм стејџева у Нишу до 19. августа.

Организатори очекују више од 100.000 посјетилаца.

Прве вечери фестивала наступиће чак три истакнута умјетника. Прво ће се представити легендарни француски виолиниста и композитор Жан Лик Понти  са својим бендом. Понтију ће бити уручена награда “Цар Константин” за посебан допринос џезу.

Контрабасиста и бас гитариста Џон Патитући, двоструки добитник “Греми награде”, представљиће се публици у оквиру “Mercy” пројекта Џона Каурда, у чијем саставу су и бубњар Брајан Блејд  и гитариста Стив Кардинс.

Пионирима “ворлд” музике, најуспешнијем афричком саставу на свету “Осибиси”, прије наступа биће уручен Гран при “Шабан Бајрамовић” за фузију џеза и других музичких праваца.

Исте вечери ће, такође, наступити “Лидијан саунд оркестар” из Италије, земље са најачом џез сценом у Европи.
Квинтет Александра Кунха  из Бразила затвара програм прве фестивалске вечери.

Боје домаћина - Ниша, на самом отварању фестивала је бранила најмлађа џез група у Србији “Џезбука”, коју чине ученици средње и ниже музичке школе у Нишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана