Откриће о првом албуму Забрањеног пушења: Југотон није желио да објави „Дас ист Валтер“

Tанјуг
Foto: Г.С.

ЗАГРЕБ - Некадашњи уредник у Југотону Синиша Шкарица је открио да је првобитно програмска комисија те дискографске куће пре 40 година одбила да изда први албум састава Забрањено пушење „Дас ист Валтер“.

Шкарица се на свом фејсбук профилу присјетио како му је у прољеће 1984. године менаџер Бијелог дугмета Рака Марић донио снимке групе Забрањено пушење за коју га је „увјеравао да су велики хит у Сарајеву и околини“.

Према његовим ријечима, програмска комисија Југотона, у којој су били и трговачки путници и референти продаје, је „с индигнацијом одбила прихватити бенд у којем једва да знају пјевати и свирати, тврдећи да је продукција становитог Паше Феровића равна звуку из гараже“.

- Побунио сам се рекавши да ћу за њих дати руку у ватру - навео је Шкарица, у посту поводом рођендана Махмута Феровића.

Забрањено пушење је прихваћено „уз мизеран тираж од 3.000 примјерака плоча“, а Шкарица је навео да је то било „на мишиће“, у вријеме када су први тиражи „имало пристојнијих извођача прелазили 15 до 20.000“. 

- Али прошли су. А како је завршило знамо. Само мјесец дана по изласку албума „Дас ист Валтер“, путник за Босну и Херцеговину звани Кирби кукао је како нема довољно робе да задовољи гладно тржиште - присјетио се Шкарица.
Према његовим ријечима, албум на коме су се нашле пјесме „Зеница блуз“, „Нећу да будем Швабо“ и „Анархија ол овер Башчаршија“ је за мање од годину дана прешао назамисливу границу од 100.000 примјерака, а „Нови примитивци“ су као музички покрет „постали прича с насловница“.

Шкарица је напоменуо да ће Феровић продуцирати 1985. године Забрањеном пушењу другу плочу „Сабах са шејтаном“, која је „један од најуспјешнијих и најважнијих двоструких албума поп музике ових простора уопште“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана