Оркестар без граница и публика на сцени

Агенције
Оркестар без граница и публика на сцени

Београд - Необичним концертом класичне музике, са публиком која слободно шета по сцени Центра "Сава", новоформирани "Оркестар без граница", састављен од најбољих музичара са простора бивше Југославије, под диригентском управом Премила Петровића отворио је 44. Бемус, јавио је Танјуг.

Прије почетка деконструисаног концерта, који је осмислио млади успјешни диригент Петровић, његов нешто старији колега, истакнути диригент и педагог Бојан Суђић поздравним говором отворио је у петак увече најзначајнији фестивал класичне музике у региону - Бемус.

Суђић је "прелетио" кроз 43 године Бемуса малом ретроспективом о томе шта је био у вријеме настанка, у вријеме оптимизма у друштву када је настао као потреба нарастања музичких апетита.

- Оно што смо гледали за 43 године је наш музички прикључак развијеном свету у музичком смислу, заборављамо да ми још нисмо део тог развијеног света по много чему, али по култури, по Бемусу свакако јесмо - рекао је Суђић.

Он је званично отворио 44. Бемус окренут од сједишта у сали која су била без публике, која је заједно са члановима оркестра била на сцени.

У веома доброј атмосфери, на јастуцима расутим по сцени, публика се удобно намјестила за концерт какав још није слушала на Бемусу.

По форми другачији од оних на какве су навикли љубитељи такозване озбиљне музике, концерт "Оркестра без граница" био је музика без граница, изведена врхунски професионално, који је публику потпуно разгалио и опустио као лијеп поклон блискости, у којем се мора активно учествовати.

Бетовен и Прокофјев

Солиста на свечаном концерту отварања 44. Бемуса био је изванредни млади њемачки пијаниста Хајнрих Алперс, који је са оркестром извео Концерт за клавир и оркестар бр. 5 Лудвига ван Бетовена. На програму концерта је била музика аутора 20. вијека - Сергеја Прокофјева, Чарлса Ајвза и Золтана Кодаља.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана