Оркестар "Бан Светислав Тиса Милосављевић" наступио у Банском двору

Миланка Митрић
Foto: М.Брезо

Бањалука - Камерни гудачки оркестар "Бан Светислав Тиса Милосављевић", уз пратњу гостујућег концерт-мајстора Јелене Димитријевић, чланице "Београдске филхармоније", приредио је још једно концертно музичко путовање на наступу одржаном синоћ у Банском двору.

Посјетиоци у концертној дворани имали су прилику да уживају у извођењу дјела позног романтизма, постромантизма и 20. вијека, односно, у дјелима Едварда Грига, Самјуела Барбера, Јозефа Сука, као и да чују дјело "Cartoon" савременог домаћег композитора Зорана Ерића.

- Велика је част и задовољство радити са најбољим уметницима Републике Српске. Предано и вредно смо приступили раду врло комплексног и тешког програма. Њихова студиозност и посвећеност детаљима уздижу овај ансамбл на висок ниво и обећава једну сјајну перспективу како за њих саме тако и за културну сцену Бањалуке. Зрелим тоном, дубиозно су фокус пребацили на заједнички звук ансамбла и изразом успели да овај  концерт претворе у једно стилско путовање - рекла је Јелена Димитријевић говорећи о овом концерту.

Ансамбл "Бан Светислав Тиса Милосављевић" сачињен је од академских музичара, а основан с намјером да, по узору на друге културне центре у региону, Бањалуци понуди професионални гудачки оркестар, који ће уз свјетски репертоар, изводити и промовисати дјела домаћих композитора.

Ансамбл је званично промовисан на дан Банског двора 8. новембра 2020. године, када су одржали први концерт.

- Ово благо Банског двора је уметнички драгуљ Бањалуке и мени је задовољство било бити део овог пројекта – додала је Димитријевићева, осврћући се на сарадњу са ансамблом, те на гостовање у Бањалуци.

Ансамбл "Бан Светислав Тиса Милосављевић" чине Милана Смиљанић (прва виолина), Јована Јовановић, (прва виолина), Марко Ружић (прва виолина), Тијана Мијатовић, (прва виолина), Наташа Грујиновић (друга виолина), Лидија Бојиновић (друга виолина), Рената Мединац-Каурин (друга виолина), Андреа Вулић (друга виолина), Анастасија Марић (друга виолина), Срна Мајар (виола), Мирјана Кременовић (виола), Озрен Четковић (виолончело), Игор Бабић (виолончело) и Марко Ковачић (контрабас).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана