Они то знају – Влада и (Не)Владина организација

Никола Лугић
Они то знају – Влада и (Не)Владина организација

Некадашњи члан "Идола" Влада Дивљан и његов пратећи бенд "Невладина организација" гостовали су у петак у бањолучком Демофест клубу. Публика из Бање Луке чекала је девет година да опет види и чује овог умјетника "новог музичког таласа".

Дивљан је концерт отворио пјесмом "Русија" и изазвао бурну реакцију, иначе веома захтјевне бањолучке публике. Уз хорско пјевање публике и громогласне аплаузе испраћени су и други незаборавни хитови "Кенозоик", "Малена", "Ретко те виђам с девојкама", "Она то зна"...

Преко 30 година каријере и Владина неограничена енергија донијели су разноврстан и узбудљив концерт за све присутне поклонике "новог вала" и Дивљанових љубавних пјесама.

Многи овог музичара сматрају великим романтиком, но он сам не сматра тако.

- Из неког разлога ме зову романтиком, али далеко је то од истине. Романтичне су моје пјесме, а то је важно. Мене су увијек занимали мушко-женски односи и велики дио живота сам градио проучавајући те односе, па су због тога и настале те пјесме - рекао је Влада.

Ове године је и 30 година од оснивања "Идола", групе која је много допринијела револуцији музике на овим просторима.

- Ми смо као млади људи у недостатку квалитетних музичких садржаја сами организовали журке и свирке покушавајући да прометнемо ту нову врсту музике, тај тзв. "нови талас" Покренули смо лавину и касније је само требало да ојача - прича Дивљан.

Додаје и чињеницу да је нови вал захватио цијели свијет, али да је на простору бивше Југославије ситуација ипак била специфична.

- Када је умро Тито све се промијенило. Попустила је цензура и у медијима и код људи. Да није било тога пјесме попут "Маљчики" или "Радничка класа иде у рај" сигурно још дуго времена не би доспјеле у медије - каже бивши Идол.

Управо пјесмом "Маљчики" Влада и организација, која није Владина, завршили су бањолучки концерт, уз обећање да неће дозволити да опет прође девет година до поновног сусрета.

Нови албум

- Признајем да предуго радимо на новом албуму. Проблем је што сам заокупљен разним другим пројектима и што бенд и ја функционишемо на релацији Београд - Беч. Ипак смо почели интензивније да радимо на новим пјесмама и очекујемо да ће нови албум бити промовисан почетком маја када планирамо и велики низ концерата - рекао је Влада Дивљан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана