Одлазак у вjечност виртуозног гитаристе Пака де Лусије

Танјуг
Одлазак у вjечност виртуозног гитаристе Пака де Лусије

Пако де Лусија, шпански гитариста и један од највећих шпанских музичара 20. века, преминуо је данас у Мексику.

Пако де Лусија је преминуо у од посљедица срчаног удара, преносе агенције. "Његова смрт је ненадокнадив губитак за свијет културе и за Андалузију", рекао је данас градоначелник Алхесираса Хозе Игнасио Ландалуце. У том граду, родном мјесту де Лусије, проглашена је дводневна жалост.

"Цигани су бољи, пошто слушају музику од рођења. Да нисам рођен у кући у којој јесам, био бих нико, јер не вјерујем у 'спонтаног' генија", рекао је једном Де Лусија.

Де Лусија је први шпански гитариста који је добио почасни докторат чувеног Беркли колеџа за музику из Бостона. Био је синоним за фламенко гитару и истовремено један од најоригиналнијих умјетника овог жанра. У каријери која је трајала деценијама, пронео је славу фламенко музике широм свијета. Иако је током читаве каријере остао вјеран својим музичким коренима, увијек се трудио да буде оригиналан и другачији.

Имао је дугу и успјешну каријеру, а објавио је више десетина албума. Радозналост га је одвела до признате сарадње са неким од најчувенијих музичара данашњице као што су пијаниста Чик Корија, гитаристи Џон Меклафлин, Лери Коријел и Ал Ди Меола, као и пјевач Брајан Адамс, с којим је сарађивао на музици за филм "Дон Хуан де Марко".

Пако де Лусија, чије је право име Франсиско Санчез Гомес је рођен 21. децембра 1947. у Алхесирасу, у Шпанији. Гитару је почео да свира са шест година. У почетку свира фламенко заједно са другим извођачима, прије него што је 1967. године издао први соло албум.

Широм свијета је постао познат 1973. године послухе објављивања композиције "Entre dos Aguas ", која се 20 недjеља налазила на врху шпанске топ-листе. Право међурадодно признање стиче 1981. године са албумом "Friday Night in San Francisco", који је снимио заједно са Џоном Маклохлином и Алом ди Меолом. Познат је и по томе што је снимио верзију чувене композиције Концерт за Аранхуез, дjело композитора Хоакина Родрига.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана