Одлазак легенде соула и фанкија Aјзака Хејза

Д. Та.
Одлазак легенде соула и фанкија Aјзака Хејза

Легенда соул и фанки музике, Aјзак Хејз који је преминуо 10. августа, само десет дана прије свог 66. рођендана, свакако је био једна од најзначајнијих личности црначке музике у другој половини 20. вијека.

Широком аудиторијуму је био најпознатији по томе што је 1971. године награђен Оскаром за музичку тему из сада већ легандраног филма “Шафт”, а добио је и два Гремија. Такође, све фантастичне приче које смо слушали од стране популарног Шефа из анимиране серије “South Park ”, су обојене гласним жицама овог музичког великана.

Aјзак Хејз рођен је 20. августа 1942. године у градићу Ковингтон, држава Тенеси. Као дјечак је остао без родитеља, а васпитала га је бака, што је утицало на то да млади Хејз има више привилегија него његови вршњаци.

Као дјечак је пјевао у локалном госпелу, а касније је спознао чари музике кроз клавир који је био његов матични инструмент до краја живота. Осим клавира свирао је саксофон, флауту и оргуље.

Хејзова каријера почиње у раним шездесетим када упознаје композитора Дејвида Портера, са којим прави неке од својих најбољих нумера као што су “ You Don’t Know Like Know ”, “Soul man ” и “When Sometnihng Is Wrong With My Baby ”.

Крајем седамдесетих почиње да се бави компоновањем филмске музике што ће се показати као добра скретница у каријери, јер је за потребе разних филмова направио неке од тема које су данас попримиле статус класика.

Он је у каријери снимио више од 20 албума, и урадио музику за око тридесет филмова.

Aјзак Хејз је истинска музичка легенда који је својим изразито искреном приступу музици увијек био обожаван од фанова, чиме је себи купио карту у једном смјеру према бесмртности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана