Одали признање Штраус династији

Танјуг
Одали признање Штраус династији

Беч - Традиционални бечки Новогодишњи концерт, најпопуларнији свјетски концерт класичне музике, којим се улази у нову годину, био је прилика да свијет музике ода признање династији Штраус, али и Ђузепеу Вердију и Рихарду Вагнеру, јавио је Танјуг.

Концерт Бечке филхармоније из златне сале Музикферајн, који је пренесен први пут уживо 1959. године, ове године су пренијеле станице у 81 земљу свијета. Милиони људи широм свијета имали су прилику да слушају музику коју су компоновали великани класичне музике, чланови познате бечке породице Штраус, али и дјела Ђузепеа Вердија и Рихарда Вагнера, поводом 200. годишњице њиховог рођења.

Као и прошле године Бечком филхармонијом дириговао је Франц Велзер Мест, а на програму су биле популарне композиције које Бечка филхармонија изводи од првог новогодишњег концерта 1939. године - валцери и полке Јозефа и Јохана Штрауса, "Штајерске игре" Јозефа Ланера. Уз музику из опере "Лоенгрин" Вагнера и "Дон Карлос" Вердија на бечком Новогодишњем концерту наступили су и балетски играчи Балета Бечке опере.

На овогодишњем, 73. новогодишњем концерту Бечке филхармоније премијерно су изведена дјела династије Штраус, као што су валцер "Са планина" или "Хесперусбанен". Укупно је на Новогодишњем концерту изведено седам дјела породице Штраус. Иначе у публици су били присутни и чланови породице Штраус. Наиме, међу публиком је сједила 90-годишња праунука Јозефа Штрауса Хедвиг Ајгнер-Штраус.

Бечка филхармонија, поводом одржавања Новогодишњег концерта, објавила је, да ће, као и ранијих година, донирати 2,5 милиона евра у сврхе хуманитарне акције "Свјетлост у тами", организацијама Црвени крст, "Амнести интернешенел" и жртвама мина. Сљедећим новогодишњим концертом, како је саопштено, дириговаће Данијел Баренбоим.

Критике

Новогодишњи концерт у Бечу биће прилика једном аустријском посланику да подсјети на "тамне стране" под нацизмом престижног бечког Филхармонијског оркестра. Посланик странке Зелених и историчар Харалд Валзер затражио је формирање независне комисије историчара која би проучила период од 1938. до 1945. године. Критиковао је податак објављен на интернет страници оркестра да је први концерт за Нову годину 1939. изгледао као "врхунски омаж Аустрији", док је у стварности Аустрија "била једно од лица политичке културе нациста". Он жали што оркестар није одао признање члановима "које су нацисти депортовали и убили", мислећи првенствено на музичаре јеврејског поријекла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана