Објављено реиздање “Ми плачемо иза тамних наочара” бенда “Добри Исак”: Повратак хероја српског готик рока

Бранислав Предојевић
Објављено реиздање “Ми плачемо иза тамних наочара” бенда “Добри Исак”: Повратак хероја српског готик рока

НИШ - Легендарни нишки рок састав “Добри Исак” објавио је винилно реиздање култног албума “Ми плачемо иза тамних наочара”, тачно 38 година од изласка оригиналне касете.

Крајем давне 1983. године Предраг Цветичанин (гитара, вокал) са Зораном Ђорђевићем (гитара), Бранком (бас гитара) и Бобаном (бубњеви) формирао је бенд “Добри Исак” под утицајем састава као што су “Јоy Division”, “Siouxie And The Banshees”, “The Cure”, “Echo  & The Bunnymen” и “Gang of Four”.

Након наступа у мањим локалним клубовима бенд је снимио кућни демо снимак, међутим, постава се распала током љета сљедеће године. Послије неколико мјесеци Цветичанин је са басистом Милошем Миладиновићем и бубњаром Сашом Марковићем Маркизом поново окупио састав. У периоду 1984. и 1985. године, док је његов бенд “Арнолд Лајн” био на паузи “Добром Исаку” се придружио Предрагов брат Ненад.

Бенд је у продукцији Саше Марковића снимио први и једини студијски албум “Ми плачемо иза тамних наочара”, који је 1984. године на касети објавио Студентски културни центар Ниш. То је било прво издање продукције “Студенткулт”, која је након тога објавила низ музичких и књижевних издања.

Албум је објављен само на касети и штампан у ограниченом броју од 100 примјерака. Дистрибуирао га је љубљански “Шкуц” и убрзо је распродат. Ово студијско остварење годинама је све више добијало на значају путем усмене предаје, фанзинских текстова и преснимавања, ширећи култ групе код нових генерација и одржавајући мит о нишком саставу широм региона.

Бенд се уживо представио нишкој публици, наступивши и на Фестивалу српске омладине 1985. године у Књажевцу, освојивши награду за најбољи перформанс и прилику да наступи у Сплиту љета исте године. Након сплитског наступа бенд је одржао неколико наступа у Скопљу и гостовао на првом солистичком концерту групе “Падот на Византија”. Услиједили су наступи у београдском Дому омладине 1985, а почетком 1986. године и два концерта на загребачком рок фестивалу.

“Добри Исак” је постојао до јуна 1986. године, када су одржали посљедњи концерт у нишкој синагоги, наступивши са Арнолдом Лејном и Мизаром, након чега су одлучили да се разиђу.

Владимир Хорватић Хорви, рок критичар и ди-џеј написао је да је проблем албума што је био прерано у глобалним, а камоли регионалним оквирима.

- Вокал Предрага Цветичанина је био уроњен у инсинуације мрачног баритона Јана Кертиса преферирајући индивидуални неоптимизам и логичку спрегу лукавог фронталног напада, који је дошао прерано, с обзиром на то да је тек након гашења “Доброг Исака” дошло до оживљавања жанра - рекао је Хорви.

Албум је 2009. године добио реиздање на ЦД-у, 2010. године је објављено 150 примјерака с алтернативним омотом, а 2016. године први пут је објављен на винилној плочи.

Ново винилно реиздање “ПМК рекордса” биће представљено овог викенда у Београду, у клубу “Електропионир”. На промоцији ће говорити чланови бенда, издавач и музички критичар Драган Амброзић, док ће састав “Asphalt Chant” и “Хоркестар” уживо извести своје интерпретације пјесама бенда као својеврстан омаж херојима нишког андерграунда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана