Објављено луксузно винилно реиздање првенца “Ју групе”: Плоча која је окренула домаћи рокенрол

Бранислав Предојевић
Објављено луксузно винилно реиздање првенца “Ју групе”: Плоча која је окренула домаћи рокенрол

БЕОГРАД - Након 50 година од објаве култног дебитантског албума “Ју групе” издавачка кућа “Југотон/Кроација рекордс” представила је богато опремљено винилно реиздање са ексклузивним фотографијама, текстовима и ремастерисаним снимкама.

Бенд који су 1970. основали браћа Драги и Жика Јелић исписао је неке од најважнијих страница домаће рок антологије, а њихов албум првенац назван именом групе остаће златним словима уписан у историји дискографије као једна од првих ауторских рок плоча на овим просторима.

Вријеме је показало да су управо пјесме објављене на дебију постале неке од највећих класика групе: “Трка”, “Чудна шума”, “Црни лептир” и “Море” добро су познати наслови уз које су одрастали небројени обожаваоци, а које на концертима и дан-данас углас пјевају припадници старијих, али и млађих генерација. Сам албум настао је током прве половине 1973. године, када је група иза које је била серија од неколико одличних синглова (“Нона”, “Био једном један пас”, “У тами диско клуба”, “Косовски божури”...) и стотине одсвираних концерта током претходне три године (укључујући и свирку у легендарном лондонском клубу “Марки”), напустила “ПГП РТБ” и прешла у “Југотон”, да би напокон снимила албум. Поменути првенац снимљен је у саставу Драги Јелић (гитара и вокал), Жика Јелић (бас гитара, вокал) и Ратислав Ђелмаш (бубњеви), а бенд је у осам пјесма сјајно стилски спојио хард и прогресивни рок са етно-мотивима, што је у почетку по Жикин ријечима било играње на пробама, а потом заштитни знак.

- Слушајући разну музику у младости, народна музика је било доста заступљена. Вероватно је то негде у нама лагано усађено. На неким пробама смо из зафрканције свируцкали неке народне мотиве и тако су настале те песме - рекао је Јелић.

Албум по изласку постаје велик хит, а у поставу се враћа и други гитариста Миодраг Бата Костић, додатно појачавају утисак групе на турнеји која је услиједила након одличног успјеха пјесама “Ноћ је моја”, “Црни лептир” и “Чудна шума” на топ-листама, иако по њиховим ријечима то нису очекивали.

- Ми смо постали познати као бенд који рачуна увек на погрешну песму мислећи да ће бити хит. За “Црног лептира” мислио сам да је нека тамо песма. “Чудна шума” ми је била типично дечја песма, али ето остаде да живи до данас. Супер је осећање да је то остало да живи толико дуго година - навео је Јелић.

“Ју група” је током пола вијека рада објавила албуме на којима се налазе неке изузетне пјесме, али је њихов деби из 1973. године био и остао једно од кључних остварења домаћег рок звука те најпродаванији албум рок сцене све до првог албума “Бијелог дугмета”.

Нажалост несклона медијском маркетингу и самопромоцији те додатно успорена бројним персоналним промјенама “Ју група” је дуго остала у сјени далеко музички и ауторских слабијих бендова, да би тек посљедњих година добили давно заслужени статус рок икона.

Прослава

Легендарни састав је током ове и претходне године радно прославио неколико јубилеја од оснивања до изласка првенца групе.

У Радио Београду приређена је велика изложба фотографија поводом 50 година дјеловања бенда. У сарадњи са дискографским кућама “Југотон/Кроација”, “ПГП РТС” и “РТВ Љубљана” објављен је раскошни бокс сет са свим њиховим пјесама, а снимљен је и документарни филм у режији Дарка Лунгова, који је дочекан сјајним реакцијама публике. У септембру 2022. године, поводом 50 година постојања бенда, одржан је и велики концерт на Ташмајдану.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана